MENU
klinika

Shkaqet, trajtimi dhe rrezikshmëria

Lythat/ Kur duhet të shqetësoheni?

11.11.2019 - 15:27

Lythat janë rritje të vogla të lëkurës të shkaktuara nga një virus i quajtur papillomavirus njerëzor (HPV). Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të HPV.

Lythat mund të rriten në çdo pjesë të lëkurës, dhe ato gjithashtu mund të përhapen tek njerëzit e tjerë.

Lythat mund të rriten ose rriten të jenë sheshta;

Ato mund të shfaqen në lëkurën e rregullt ose në organet gjenitale;

Lythat u ndodhin njerëzve të të gjitha moshave, por ato janë veçanërisht të zakonshme tek fëmijët;

Shumica e lythave janë të padëmshëm, por disa lloje të lythave gjenitale mund të shkaktojnë kancer;

Nëse lythi nuk shkon vetvetiu, mjekët mund ta heqin atë me kimikate, ngrirje ose djegie dhe prerje;

Vaksinat mund të parandalojnë infeksionin me lloje të caktuara të HPV, veçanërisht llojet që gjithashtu mund të shkaktojnë kancer.

  • Çfarë shkakton lyth?

Lythat shkaktohen nga një lloj virusi i quajtur HPV. Ekzistojnë më shumë se 100 lloje të HPV. Ju mund të merrni një lyth duke prekur lythën e një personi tjetër.

lythat-konica.al

Fëmijët dhe adoleshentët kanë më shumë të ngjarë të marrin lytha. Rreziku është gjithashtu më i lartë te njerëzit me një sistem të dobësuar imunitar, siç janë ata me HIV / AIDS ose ata që kanë kryer një transplant organi.

  • Cilat janë llojet specifike të lythave?

*Lythat e zakonshme:

Janë rritje të vogla, të forta dhe mund të jenë gri, të verdha, kafe ose të zeza;

Shfaqen në pjesët e trupit që lëndohen shpesh, siç janë gjunjët, fytyra, gishtat ose bërrylat;

Mund të përhapet në lëkurën e afërt;

*Lythat Plantar dhe Palmar:

Janë të forta, të sheshta dhe të ashpra dhe mund të jenë gri ose kafe me një qendër të vogël të zezë;

Lythat Palmar shfaqen në pëllëmbën e dorës;

*Lythat Plantare

Zakonisht shfaqen në pjesën e poshtme të këmbës, por mund të shfaqen si rritje të ngritura në pjesën e sipërme të këmbës ose tek gishtërinjtë;

Lythat plantare janë shpesh të buta dhe mund të jenë të dhimbshme kur qëndroni në këmbë ose ecni;

*Lythat mozaik;

Janë grupe të lythave më të vogla planare ose palmar që bashkohen së bashku;

*Lythat periodike:

Janë rritje e trashë rreth thonjve që mund të kenë strukturën e lulelakrës;

Mund të shkaktojë probleme të tilla si infeksione në lëkurë;

Zakonisht u ndodh njerëzve që kafshojnë thonjtë ose shpesh kanë duar të lagura;

*Lythat formale:

Janë rritje të gjata, të ngushta, të vogla që zakonisht shfaqen në qepalla, fytyrë, qafë ose buzë;

Zakonisht janë të lehta për t’u trajtuar;

*Lythat e sheshta:

Janë më të zakonshme tek fëmijët dhe tek adoleshentët;

Zakonisht paraqiten në grupe si njolla të lëmuara, të rrafshëta, të verdha-kafe, rozë ose me ngjyra mishi;

Shpesh shfaqen në fytyrë, majat e duarve ose përgjatë shenjave të një vendi ku jeni;

Mund të jetë e vështirë për tu trajtuar;

*Lythat gjenitale:

Shfaqen në penis, anus, vulvë, vaginë ose qafën e mitrës;

Mund të jenë të sheshtë dhe të qetë ose mund të jetë me gunga si lulelakër;

Shpesh kruhet nëse ato janë rreth anusit;

Rritin rrezikun për kancer në zonën ku ndodhen lythat;

Mund të parandalohet duke marrë vaksinën HPV;

  • Si mund të thonë mjekët nëse kam lytha?

Mjekët i njohin lythat nga mënyra se si duken. Nëse keni një rritje të lëkurës që mjekët nuk e njohin, ata mund ta heqin atë për të parë nën një mikroskop (biopsi).

  • Si i trajtojnë mjekët lythat?

Shumë lytha zhduken pa trajtim brenda një ose dy viti, veçanërisht lythat e zakonshme. Nëse keni lythat gjenitale, mjekët do t’i trajtojnë me kremra mjekësorë, kimikate ose ndonjëherë me kirurgji. Mjekët do të heqin shumicën e llojeve të lythave duke përdorur kimikate, ngrirjen, djegien me lazer ose prerjen e tyre. Trajtimi varet nga lloji i lythit, ku është në trup, dhe sa i madh është.

Cdo lloj lythi mund të kthehet pasi të largohet ose të hiqet, veçanërisht një lyth planar.

*Largimi i lythave duke përdorur kremra dhe lëngje kimike:

Mjekët zakonisht përdorin krem ose lëngje që përmbajnë acid salicilik, acid trikloroacetik ose kimikate të tjera që bëjnë që lythat të zhduken;

Disa kimikate mund të aplikohen vetë në shtëpi duke ndjekur udhëzimet me kujdes, në mënyrë që të mos djegin lëkurën;

Ju ose mjeku duhet të hiqni indin e vdekur nga lythat para çdo trajtimi;

Për të hequr qafe një lyth, ndoshta do të duhet ta trajtoni atë shumë herë gjatë disa javësh deri në muaj;

*Largimi i lythave duke përdorur ngrirjen (krioterapinë):

Mjekët zakonisht përdorin ngrirjen për të trajtuar lythat planare, lythat formale dhe lythat nën thonj;

Mjekët mund të mpinë zonën kur trajtojnë lythat tek fëmijët;

Zakonisht do të duhet të merrni shumë trajtime në një muaj, veçanërisht nëse lythi është i madh;

*Largimi i lythave duke përdorur djegien dhe prerjen:

Mjekët përdorin një lazer ose rrymë elektrike për të djegur lythat;

Këto trajtime funksionojnë mirë por janë më të dhimbshme dhe zakonisht lënë një shenjë.