MENU
klinika

Kujdes!

Mbani lente? Rrezikoheni nga ky infeksion!

20.11.2019 - 15:45

Keratiti Acanthamoeba është një infeksion i rrallë por serioz i syrit që mund të rezultojë në dëmtim të përhershëm vizual ose verbim.

Ky infeksion shkaktohet nga një ameba mikroskopike, e cila jeton e lirë (organizëm i vetëm me një qelizë të gjallë), e quajtur Acanthamoeba. Acanthamoeba shkakton keratitin Acanthamoeba kur infekton mbulesën e jashtme transparente të syrit të quajtur kornea. Acanthamoeba amebas janë shumë të zakonshme në natyrë dhe mund të gjenden në ujë (për shembull, liqene dhe det), toka dhe ajri.

Simptomat e keratitit Acanthamoeba mund të jenë shumë të ngjashme me simptomat e infeksioneve të tjera të syrit.

Këto simptoma, të cilat mund të zgjasin për disa javë ose muaj, mund të përfshijnë:

Dhimbje në sy;

Skuqje e syve;

Shikim i turbullt;

Ndjeshmëri ndaj dritës;

Ndjesia e diçkaje në sy;

Lotim i tepërt;

lente kontakti-konica.al

Pacientët duhet të këshillohen me mjekun e syrit nëse kanë ndonjë nga simptomat e mësipërme.

kolana e librave

Keratiti Acanthamoeba përfundimisht do të shkaktojë dhimbje të forta dhe humbje të mundshme të shikimit ose verbim nëse nuk trajtohet.

Keratiti Acanthamoeba është më i zakonshëm tek njerëzit që mbajnë lente kontakti, por çdokush mund të zhvillojë infeksionin.

Për njerëzit që veshin lente kontakti, praktika të caktuara mund të rrisin rrezikun e marrjes së keratitit Acanthamoeba:

Ruajtja dhe trajtimi i lenteve në mënyrë jo të duhur;

Dezinfektimi i lenteve në mënyrë jo të duhur (siç është përdorimi i ujit të çezmës ose zgjidhjeve shtëpiake për të pastruar lentet);

Kontakti me ujin e ndotur;

Të kesh një histori të traumës në kornea;

Diagnoza e hershme është thelbësore për trajtimin efektiv të keratitit Acanthamoeba.

Infeksioni zakonisht diagnostikohet nga një mjek për sytë bazuar në simptoma, rritje të ameba Acanthamoeba nga një scraping e syrit, dhe / ose duke parë ameba nga një proces i quajtur mikroskopi konfokale.

Infeksioni trajtohet me një ose më shumë ilaçe pa recetë. Një mjek për sytë mund të përcaktojë mundësinë më të mirë të trajtimit për secilin pacient.

Kur duhet të shkoni tek mjeku

Leuçemia akute: Cilat janë shenjat e para?

Ndihmojnë në çrregullimet e humorit

Ilaçet që trajtojnë inflamacionin e zorrëve…

Të brendshme të gabuara çojnë në infeksione të rrezikshme

Gabimet e higjienës që ju bëjnë keq për shëndetin

Po sikur të bëheni të varur nga ilaçet...

Merrni shumë qetësues për dhimbje pas një operacioni?