MENU
klinika

Kujdes!

Mënyra më e zakonshme për të marrë sëmundjen e “lopës së çmendur”

15.11.2019 - 14:17

Sëmundja Creutzfeldt-Jakob (CJD) është një sëmundje e rrallë, degjeneruese, fatale e trurit. Fillimi i simptomave zakonisht ndodh në rreth moshës 60 vjeç.

Ekzistojnë tre kategori kryesore të CJD: sporadike (forma më e zakonshme, në të cilën njerëzit nuk kanë ndonjë faktor rreziku të njohur për sëmundjen); trashëguese (në të cilën personi ka një anëtar të familjes me sëmundjen dhe teston pozitiv për një mutacion gjenetik të shoqëruar me CJD), dhe të fituar (në të cilin sëmundja transmetohet nga ekspozimi ndaj indeve të trurit dhe sistemit nervor, zakonisht përmes procedurave të caktuara mjekësore).

Një formë e quajtur variant CJD mund të merret duke ngrënë mish nga bagëtia e prekur nga një sëmundje e ngjashme me CJD, e quajtur encefalopati spongiforme e gjedhit (që zakonisht quhet sëmundja “lopë e çmendur”).

CJD nuk mund të transmetohet përmes ajrit, përmes prekjes ose formave të tjera të kontaktit rastësor. Simptomat fillestare të CJD përfshijnë probleme me koordinimin e muskujve, ndryshimet e personalitetit duke përfshirë të menduarit dhe gjykimin progresiv dhe të dëmtuar, problemet e shikimit që mund të çojnë në verbëri, dhe kthesat e pavullnetshme të muskujve të quajtura mioklonus. Njerëzit përfundimisht humbasin aftësinë për të lëvizur dhe folur, dhe futen në gjendje kome.

Testet që ndihmojnë në diagnostikimin e CJD përfshijnë elektroencefalografinë (e cila regjistron modelin elektrik të trurit), zbulimin e proteinave të caktuara në lëngun që rrethon trurin dhe palcën kurrizore, dhe imazhin e rezonancës magnetike. Mënyra e vetme për të konfirmuar një diagnozë të CJD është me anë të biopsisë së trurit ose autopsisë. Një biopsi e trurit dekurajohet nëse nuk është e nevojshme të përjashtohet një çrregullim i shërueshëm. CJD i përket një familje sëmundjesh të njohura si sëmundje prion – që rrjedhin nga “proteina” dhe “infektive”.

  • Trajtimi

Nuk ka asnjë trajtim që mund të kurojë ose kontrollojë CJD, megjithëse studimet për një larmi ilaçesh janë në proces e sipër. Trajtimi aktual ka për qëllim zbutjen e simptomave dhe bërjen e personit sa më të rehatshëm. Barnat e opiumit mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes, dhe ilaçet klonazepam dhe natriumi nmund të ndihmojnë në lehtësimin e nyjeve të muskujve të pavullnetshëm. Lëngjet intravenoze dhe ushqyerja artificiale mund të jenë të nevojshme në fazat e mëvonshme të sëmundjes.

  • Prognoza

CJD është me shpejtësi progresive. Rreth 70 përqind e individëve vdesin brenda një viti. Në fazat e hershme të sëmundjes, njerëzit mund të kenë memorie të dobët, ndryshime në sjellje, mungesë koordinimi dhe shqetësime vizuale. Ndërsa sëmundja përparon, përkeqësimi mendor bëhet i theksuar dhe njerëzit mund të zhvillojnë lëvizje të pavullnetshme, verbëri dhe dobësi të ekstremiteteve. Njerëzit përfundimisht humbasin aftësinë për të lëvizur dhe folur, dhe futen në gjendje kome.