MENU
klinika

Historia e Laurës

Në spital për 5 vite, tani e kanë dhe fëmijët e mi

16.11.2019 - 17:12

Laura dhe dy fëmijët e saj, Emili, 16 vjeç dhe Klei 13 vjeç, kanë parë drejtëpërdrejt që tregimi i astmës së secilit person është i ndryshëm dhe se si një alergjist mund të ndihmojë të kuptojë një plan të përshtatshëm për t’iu përshtatur secilit.

Unë isha në të 30-tat, kur u diagnostikova me astmë, thotë Laura. Kam pasur bronkit dhe një kollë që nuk do të largohej. Një ditë në punë isha ulur pranë një mjeku, duke u kollitur si një stuhi dhe ai më sugjeroi që të përdor thithësin ( inhalator).

Unë i thashë: Çfarë inhalatori?

Ai tha: Inhalatori juaj i astmës. Unë i thashë që nuk kam astmë, dhe ai tha: Po ju e keni !

Laura la një takim me një alergolog, i cili konfirmoi që ajo kishte astmë dhe i përshkroi asaj bronkodilatorin aq shumë të nevojshëm.

Por kjo nuk ishte fundi i problemeve me frymëmarrjen e Laurës. Pas kësaj, unë isha në spital për rreth pesë vjet, thotë ajo. Sëmuresha shumë shpejt, dhe astma nuk u përgjigjet kortikosteroideve thithëse me dozë të ulët. Mësuam se duhej të ishim agresiv dhe të trajtojmë shpejt astmën. Kanë kaluar shumë vite që kur kam qenë në spital.

Klei ishte 6 muajsh kur Laura kuptoi se kishte astmë. Mjeku i familjes tha që ai nuk mund ta përcaktonte tamam derisa Klei të rritej , por ai përshkroi trajtim ashtu si me një diagnozë të astmës, thotë ajo.

Ne filluam të shohim alergologun kur Klei ishte rreth 3 vjeç sepse ai vazhdimisht kishte një ftohje. Më në fund i morëm nën kontroll simptomat e tij me një kombinim të ilaçeve të astmës, spray të hundës dhe antihistamines.

Pasi Klei filloi shkollën, ai duhej të qëndronte shpesh në shtëpi çdo vjeshtë për shkak të astmës . Alergologu ka punuar me ne për të filluar largimin e tij çdo gusht duke rregulluar Planin e Veprimit të të Astmës dhe duke ndryshuar ilaçet e tij, thotë Laura. Pastaj në dimër Klei do të hiqte disa nga këto ilaçe deri në vjeshtën e ardhshme.

Ndërkohë, astma e Emilit është shumë e butë. Ajo u diagnostikua kur ishte 9 vjeç; ajo kishte një ftohje dhe unë mund ta dëgjoja atë frymë të veçantë, thotë Laura.

Por ajo me të vërtetë duhet të shohë vetëm alergologun kur ka një problem, gjë që është e rrallë.