MENU
klinika

Cilët shtete preken më shumë?

Nga gazsjellësi rus do të vuajë gjithë Europa…

07.11.2019 - 10:50

Gazi natyror luan një rol të rëndësishëm në Evropë. Dhe Evropa varet fuqimisht nga importi i tij.

Ndërsa kërkesa evropiane për gaz pritet të bjerë në afat të gjatë, disa studime parashikojnë gjithashtu një kërkesë relativisht të vazhdueshme të gazit.

Në të njëjtën kohë, megjithatë, pritet një rënie e konsiderueshme e prodhimit vendas në Evropë, duke e bërë Evropën edhe më të varur nga importet në planin afatgjatë. Gazi rus dhe LNG kryesisht do të plotësojnë kërkesën shtesë për import.

Tubacioni Nord Stream 2, me një kapacitet vjetor prej 55 miliardë metra kub (bcm), është në ndërtim e sipër për të transportuar gaz natyror nga Rusia direkt në Gjermani.

Nord Stream 2 është një project shumë i diskutueshëm. Tubacioni do të ketë disa përfitime për Gjermaninë: siguron më shumë rrjedhje gazi tranzit dhe një mundësi shtesë furnizimi nëse ndërpriten rrugët alternative.

Për shembull, Nord Stream 2 do të rrisë vëllimet e gazit tranzit në Gjermani me 12 bcm në vitin 2030. Nga ana tjetër, tranziti i rrjedhjeve nga Polonia në Gjermani përmes rrugës Yamal-Evropë ulet me 17 bcm në 2030. Në 2017 dhe 2018, kjo rrugë ishte gati e përdorur me kapacitet të plotë.

Kapaciteti i Nord Stream 2 nuk do të përdoret plotësisht (95 bcm në vend të 110 bcm në vit të Nord Stream 1 & 2).

Shpesh argumentohet se Nord Stream 2 është i nevojshëm për sigurinë energjetike evropiane.

Kjo është e gabuar nëse duhet të arrihet diversifikimi i furnizimit, por i vërtetë në lidhje me diversifikimin e rrugëve të furnizimit. BE ka tubacione të mjaftueshme dhe terminalet LNG për të importuar të gjithë gazin që i nevojitet pa Nord Stream 2.

Ukraina dhe Polonia do të përballen në të ardhmen me ndjeshëm rënie të të ardhurave të tranzitit për shkak të Nord Stream 2 dhe pozicioni i tyre në negociata me Gazprom do të dobësohet.

Maik Günther është një ekspert për strategjinë dhe politikën e energjisë në Stadtwerke München GmbH në Mynih, Gjermani.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Letra e ambasadorit amerikan në Berlin

Gazsjellësi Nord Stream 2/ SHBA kërcënon Gjermaninë