MENU
klinika

Ky është ilaçi më i ri!

Një kontroll për lindjen që vepron gjatë?

08.11.2019 - 12:47

Studiuesit kanë zhvilluar një copë lëkure që një ditë mund t’u japë grave aftësinë për të vetë-administruar kontrollin e lindjes me veprim të gjatë.

Fara, e cila përmban “mikro-hala” të zhytura në lëkurë, shihet si një alternative e mundshme e kontraceptivëve aktualë që veprojnë gjatë. Këto metoda – pajisjet intrauterine (IUDs) dhe implantet kontraceptive – janë shumë të efektshme në parandalimin e shtatzënisë. Por ato duhet të vendosen nga një mjek.

Në të kundërt, copëza do të ishte e vetë-aplikuar – e shtypur kundër lëkurës për rreth një minutë, për të lëshuar një rrjet të “gjilpërave” të vogla të biodegradueshme që mbartin hormonin progestin.

shtatzani epapritur-knica.al

Ajo është vetëm në fazat e hershme të zhvillimit. Duke shkruar në numrin e 6 nëntorit të Shkencave dhe Përparimet, studiuesit përshkruan rezultatet në kafshët laboratorike dhe testimin e fizibilitetit në një grup të vogël të grave.

“Forma të ndryshme të kontracepsionit të kthyeshëm me veprim të gjatë tashmë ekzistojnë,” shpjegoi studiuesi i vjetër Mark Prausnitz, një profesor në Shkollën e Inxhinierisë Kimike dhe Biomolekulare të Gjeorgjisë Tech, në Atlanta. “Objektivi ynë është të kemi një formë që nuk duhet të vendoset nga një mjek.”

Një arsye, tha ai, është të përmirësojë qasjen në kontrollin e lindjes për gratë në vendet më pak të zhvilluara që nuk mund të shkojnë dot rregullisht te një mjek.

Kjo pikë u bë jehonë nga Susan Wysocki, infermiere e grave për shëndetin dhe këshilltare mjekësore i Shoqatës Amerikane të Shëndetit Seksual.

Mbulimi i sigurimeve mund të kufizojë opsionet e kontracepsionit, tha ajo, dhe disa gra nuk duan të shkojnë tek një mjek i cili mund të vendos një IUD ose implant kontraceptiv.

“Unë jam në favor të disponimit të një numri të gjerë të opsioneve të kontracepsionit,” tha Wsocki, e cila nuk ishte e përfshirë në studim. “Gratë e ndryshme kanë nevoja të ndryshme. Dhe ajo që funksionon për një grua në një moment të jetës së saj mund të mos funksionojë mirë në një pikë tjetër.”

“Patch” përmban një mbështetje të veçantë “joshëse”, së bashku me një grup mikro-gjilpërash që mbajnë levonorgestrelin e kontrollit të lindjes, një progestin. Patch futet në lëkurë për rreth një minutë, e cila shkakton mbështetjen e gjallëruar për tu ndarë nga gjilpërat. Këto gjilpëra lihen nën lëkurë, për tu ngadalësuar biodegrimi dhe lëshimi i levonorgestelit me kalimin e kohës.

Në testet e laboratorit, studiuesit zbuluan se mikro-gjilpërat ruanin nivelet e hormoneve mbi pragun e nevojshëm për kontracepsionin njerëzor për më shumë se një muaj.

Ata testuan këtë version në 10 gra.

“Ne kemi dashur të zbulojmë, a dëmton?” Tha Prausnitz. “A ndahen gjilpërat nga mbështetja në një kohë të shkurtër? A është e dëshirueshme kjo qasje?”

Doli se gjilpërat, me të vërtetë, futën shpejt në lëkurën e grave. Dhe dhimbja nuk ishte çështje: Të gjitha gratë thanë se procesi ishte ose pa dhimbje ose shkaktoi shqetësim “të lehtë”.

Kishte mbetur ca skuqje të lëkurës, por ajo kryesisht u zhduk brenda një ore, thanë studiuesit.

Një hap tjetër, tha Prausnitz, do të jetë nëse mund të formulohet copëza për të siguruar kontrollin më të gjatë të lindjes – ndoshta tre ose gjashtë muaj.

Wysocki tha se shpreson që hulumtimi të ecë përpara, sepse një formë e vetë-administruar e kontrollit të lindjes me veprim të gjatë mund të apelojë për shumë gra.

“Për mua, kontrolli është çelësi këtu. Një grua mund ta provojë këtë dhe do të ishte e lehtë për të që të ndërpritet nëse nuk i pëlqen”, tha ajo.

“Unë mendoj se nëse jemi seriozë në parandalimin e shtatzënive të padëshiruara,” tha Wysocki, “është e rëndësishme që ne të vëmë një kontroll efektiv të lindjes më gjerësisht në dispozicion.”