MENU
klinika

“Krijoni Gjykatën Kushtetuese”

OSBE në Vjenë deklaratë për raportin e Bernd Borchardt për Shqipërinë

21.11.2019 - 18:04

Zyra e OSBE-së në Vjenë ka lëshuar një deklaratë mbi raportin e ambasadorit të kësaj organizate në Tiranë, Bernd Borchardt, duke deklaruar se reforma gjyqësore është thelbësore për përparimin demokratik të Shqipërisë dhe krijon një bazë të fortë nga e cila Shqipëria mund të nxisë qeverisjen e mirë, të luftojë ekstremizmin e dhunshëm dhe të luftojë korrupsionin, krimin e organizuar dhe trafikun e drogës.

“Shtetet e Bashkuara ishin të kënaqur kur dëgjuan përparimin në emërimin e gjyqtarëve në Gjykatën Kushtetuese të Shqipërisë, një hap pozitiv në rikthimin e Gjykatës Kushtetuese. Puna mbetet, megjithatë, për të arritur kuorumin e nevojshëm për të zgjidhur çështjet. Ne e vlerësojmë punën e Prezencës për të rritur efektivitetin dhe efikasitetin e Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe Këshillit të Lartë të Prokurorisë përmes mbështetjes teknike dhe nxitjes së bashkëpunimit rajonal. Ne i bëjmë thirrje Prezencës të ndihmojë Shqipërinë të zbatojë reforma shtesë”, thuhet në reagim.

Më tej, deklaron thekson se mbështet punën e ambasadorit Borchardt dhe deklaratat e tij kundër korrupsionit. “Ambasador, ne jemi dakord me deklaratën tuaj që lufta kundër korrupsionit mbetet një nga sfidat kryesore për Shqipërinë. Ne e vlerësojmë bashkëpunimin e Prezencës me institucionet shqiptare, autoritetet lokale dhe aktorët ndërkombëtarë për të ofruar trajnime dhe asistencë teknike për të mbështetur përpjekjet e Shqipërisë kundër korrupsionit. Shtetet e Bashkuara janë duke bërë pjesën e tyre, duke përfshirë kontributin në projektin jopublik të zyrës tuaj për të krijuar një program master për kriminologji në Universitetin e Tiranës”, thuhet më tej.

Deklarata thekson se zyra e OSBE-së në Tiranë mund të luaj një rol të rëndësishëm për zgjidhjen e ngërçit politik në Shqipëri.

kolana e librave

“Shtetet e Bashkuara besojnë se Prezenca ka një mundësi unike për të bashkuar politikanë dhe liderët në Shqipëri për të arritur një reformë të rëndësishme zgjedhore. Ne ishim të kënaqur që Komisioni parlamentar ad hoc për Reformën Zgjedhore ka tërhequr rekomandimet e ODIHR-së ndërsa kërkon të përmirësojë sistemin zgjedhor. Shqipëria dha një shembull për Shtetet e tjera pjesëmarrëse duke përfshirë këshillat e OSBE-së në politikën e brendshme, dhe ne presim që Shqipëria të vazhdojë të japë një shembull”, thuhet në reagim duke kujtuar se Shqipëria merr kryesinë e kësaj organizate vitin e ardhshëm.

Deklarata vlerëson edhe raportin e përfaqësuesit të OSBE-së në Tiranë. “Ne e vlerësojmë raportin tuaj në kohë, të detajuar. Ne e vlerësojmë punën e Prezencës duke mbështetur përpjekjet e reformave demokratike të Shqipërisë, veçanërisht në mes të një sfondi të brendshëm të polarizimit politik. Në përputhje me parimet dhe angazhimet e OSBE-së, ne besojmë se është e rëndësishme të mbështesni angazhimin politik të individëve dhe të drejtën e tyre për tubim paqësor”, thuhet në deklaratë.

Më tej thuhet se Hapja e negociatave të pranimit në BE me Shqipërinë është thelbësore për integrimin euro-atlantik të rajonit.

“Ne vlerësojmë që Prezenca e OSBE-së ka mbrojtur politika dhe praktika që mbështesin parimet demokratike që lidhin komunitetin transatlantik. Shtetet e Bashkuara janë të gatshme të bashkëpunojnë ngushtë me Prezencën dhe Kryesinë e ardhshme shqiptare në ndjekjen e qëllimeve tona të përbashkëta për të ndihmuar më tej në përparimin demokratik të Shqipërisë”, përfundon reagimi.