MENU
klinika

Trajtimi

Osteoartriti/ Si ta menaxhoni!

12.11.2019 - 13:22

Osteoartriti është një sëmundje kronike (afatgjatë). Nuk ka shërim, por trajtime janë në dispozicion për të menaxhuar simptomat.

Menaxhimi afatgjatë i sëmundjes do të përfshijë disa faktorë:

Menaxhimi i simptomave, të tilla si dhimbja, ngurtësia dhe ënjtja;

Përmirësimi i lëvizshmërisë dhe fleksibilitetit të përbashkët;

Mbajtja e një peshe të shëndetshme;

Ushtrimi i mjaftueshëm;

Aktiviteti fizik;

Një nga mënyrat më të dobishme për të menaxhuar OA është lëvizja.

Ndërsa mund të jetë e vështirë të mendoni për ushtrime kur nyjet lëndojnë, lëvizja konsiderohet një pjesë e rëndësishme e planit të trajtimit. Studimet tregojnë se aktivitete të thjeshta si të shëtisni përreth lagjes ose të bëni një orë të thjeshtë argëtuese për ushtrime mund të zvogëloni dhimbjen dhe të ndihmoni në ruajtjen (ose arritjen) e një peshe të shëndetshme.

Ushtrimet forcuese ndërtojnë muskujt rreth nyjeve të prekura nga OA, duke lehtësuar ngarkesën në ato nyje dhe zvogëlojnë dhimbjen. Ushtrimi varg i lëvizjes ndihmon në ruajtjen dhe përmirësimin e fleksibilitetit të nyjeve dhe zvogëlimin e ngurtësisë. Ushtrimi aerobik ndihmon në përmirësimin e qëndrueshmërisë dhe niveleve të energjisë dhe gjithashtu ndihmon në uljen e peshës së tepërt. Bisedoni me një mjek përpara se të filloni një program ushtrimesh.

Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore rekomandon që të gjithë, përfshirë ata me artrit, të marrin 150 minuta stërvitje të moderuar në javë.

  • Menaxhimi i peshës

Pesha e tepërt shton stres shtesë në nyjet që mbajnë peshë, të tilla si ijet, gjunjët, këmbët dhe shpina. Humbja e peshës mund të ndihmojë njerëzit me OA të zvogëlojnë dhimbjen dhe të kufizojnë dëmtimet e mëtejshme të nyjeve. Rregulli themelor për të humbur peshë është të hani më pak kalori dhe të rritni aktivitetin fizik.

  • Tendosje

Shtrirja e ngadaltë dhe e butë e nyjeve mund të përmirësojë fleksibilitetin, të zvogëlojë ngurtësinë dhe të zvogëlojë dhimbjen. Ushtrime të tilla si yoga dhe tai chi janë mënyra e shkëlqyeshme për të menaxhuar ngurtësinë.

Dhimbje dhe ilaçe anti-inflamatore

Ilaçet për osteoartritin janë në dispozicion si pilula, shurupe, krem ose locione, ose ato injektohen në një nyje. Ato përfshijnë:

kolana e librave

Analgjezik. Këta janë qetësues të dhimbjes dhe përfshijnë acetaminofen, opioide (narkotikë) dhe një opioid atipik të quajtur tramadol. Ato janë në dispozicion pa recetë ose me recetë.

Barnat jostoidale anti-inflamatore (NSAIDs). Këto janë ilaçet më të përdorura për të lehtësuar inflamacionin dhe dhimbjet që lidhen me të. NSAID përfshijnë aspirinën, ibuprofenin , naproksen dhe celecoxib. Ato janë në dispozicion pa recetë ose me recetë.

Kortikosteroidet. Kortikosteroidet janë ilaçe të fuqishme anti-inflamatore. Ato merren me gojë ose injektohen direkt në një nyje në zyrën e mjekut.

Acidi hialuronik. Acidi Hyaluronic ndodhet natyrshëm në lëngun e nyjeve , duke vepruar si një amortizues dhe lubrifikant. Sidoqoftë, acidi duket se prishet te njerëzit me osteoartrit. Injeksionet bëhen në zyrën e mjekut.

Terapia fizike dhe profesionale

Terapistët fizikë dhe profesionale mund të ofrojnë një gamë të opsioneve të trajtimit për menaxhimin e dhimbjes, duke përfshirë:

Mënyrat për të përdorur siç duhet nyjet;

Nxehtësia dhe terapitë e ftohta;

Ushtrime varg lëvizjesh dhe fleksibiliteti;

Pajisjet ndihmëse;

Pajisjet Ndihmuese;

Pajisjet ndihmëse mund të ndihmojnë në funksionimin dhe lëvizshmërinë. Këto përfshijnë sende, të tilla si patericat, ortotika e këpucëve ose mjetet të tjera dobishme për tu mbështetur.

Shumë pajisje mund të gjenden në farmaci. Por disa sende, të tilla si shirita me porosi të gjurit dhe këpucët, përshkruhen nga një mjek dhe zakonisht pajisen nga një terapist fizik ose profesional.

  • Terapitë natyrale dhe alternative

Shumë njerëz me OA përdorin terapi natyrale ose alternative për të adresuar simptomat dhe për të përmirësuar mirëqenien e tyre të përgjithshme. Këto përfshijnë shtesa ushqimore, akupunkturë ose akupresurë, masazh, teknika relaksimi dhe hidroterapi, ndër të tjera.

  • Kirurgji

Kirurgjia e përbashkët mund të rregullojë ose zëvendësojë nyjet e dëmtuara rëndë, veçanërisht ijet ose gjunjët. Një mjek do t’i referohet një pacienti të përshtatshëm te një kirurg ortoped për të kryer procedurën.

  • Qëndrim pozitiv

Shumë studime kanë demonstruar se një këndvështrim pozitiv mund të forcojë sistemin imunitar dhe të rrisë aftësinë e një personi për të trajtuar dhimbjen.