MENU
klinika

Studim i ri

Për çfarë tjetër ju ndihmon vaksina e gripit?

13.11.2019 - 13:41

Një studim i ri sugjeron që marrja e njëvaksine gripi para operacionit “Bypass” të zemrës mund të largojë inflamacionin në të gjithë trupin dhe ndoshta të çojë në një shërim më të shëndetshëm.

Kirurgjia në zemër është shoqëruar me inflamacion dhe funksionin e ndryshuar të imunitetit, tha Dr. Fady Ebrahim, autori kryesor i studimit paraprak që do të paraqitet në Filadelfia në Sesionet Shkencore të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

“Kjo lidhet me stresin e vendosur në trup gjatë procedurave invazive”, tha Ebrahim, një bashkëpunëtor anesteziologjie në Universitetin e Torontos në Ontario.

Studimi përfshiu 30 pacientë me Bypass të zemrës në një spital në Sudbury, Ontario.

Pesëmbëdhjetë pacientë u vaksinuan kundër gripit para operacionit. Pjesës tjetër iu dha një qetësues. Studiuesit pastaj testuan nivelin e substancave të ndryshme në gjak të lidhura me inflamacionin në shtatë intervale, duke filluar me fillimin e operacionit dhe duke përfunduar 48 orë pas operacionit.

Tek njerëzit që morën vaksina nga gripi, nivelet e dy kimikateve që nxisin inflamacionin ishin më të ulëta se në ata që morën qetësues. Ndërkohë, nivelet e një kimikati që lufton inflamacionin ishin më të larta në mesin e grupit të vaksinuar. Dallimi zgjati deri rreth 24 orë pas operacionit.

Pacientët në studim iu nënshtruan operacionit të Bypass-it koronar, operacioni më i zakonshëm i zemrës që kryhet aktualisht në të gjithë botën. Më shumë se 370,000 njerëz në Sh.B.A i nënshtrohen procedurës çdo vit.

kolana e librave

Operacioni mund të lehtësojë dhimbjen në gjoks të njohur si anginë dhe të zvogëlojë rrezikun e sulmit në zemër. Në procedurë, arteriet ose venat merren nga diku tjetër në trup dhe përdoren për të riqarkulluar gjakun në një venë të bllokuar që ushqen zemrën. Pacientët mund të bëjnë një ose disa bypass, në varësi të sa arterieve koronare kanë bllokime.

Mjekët nuk kanë gjetur ende ndonjë trajtim të besueshëm parandalues për të zvogëluar shkallën dhe ashpërsinë e reagimit inflamator të trupit ndaj operacionit, tha Ebrahim.

Një reagim i ngritur inflamator predispozon një pacient për komplikime.

Megjithëse studimi i ri përfshinte vetëm një numër të vogël të pacientëve, ndikimi i vaksinës së gripit në shenjat e inflamacionit ishte i dukshëm, tha Dr. Jennifer Robinson, drejtor i Qendrës së Ndërhyrjes Parandaluese në Kolegjin e Shëndetit Publik të Universitetit të Lowa.

“Vaksinat funksionojnë duke ripërtërirë trupin për luftimin e infeksionit”, tha Robinson.

goditje ne zemer-konica.al

Në studimin e ri, “vaksina e gripit kishte efekte të mrekullueshme mbrojtëse fiziologjike që mund të kishin pasoja të rëndësishme për uljen e komplikimeve pas operacionit”.

Por më shumë hulumtime janë të nevojshme për të përsëritur gjetjet, tha ajo, dhe për të parë nëse vaksinimi i gripit mund të shkurtojë kohën e rikuperimit pas operacionit.

Gjithashtu, “megjithëse nuk është e zakonshme, zvogëlimi i rrezikut të sulmeve në zemër pas operacionit dhe goditjeve në zemër do të kishte një ndikim të rëndësishëm”, tha Robinson.