MENU
klinika

"Frika e veriut"

Prej dekadash- Zona e euros në krizë

08.11.2019 - 08:59

Meqenëse zona e euros u përfshi për herë të parë nga një krizë e borxhit sovran një dekadë më parë, vendet anëtare të veriut kanë hequr shumë rreptësi.

“Greqia, por edhe Spanja dhe Portugalia, duhet të kuptojnë se puna e vështirë … vjen para ‘siesta’(gjendje gumi),”– këshilloi Bild, një tabloid gjerman, në 2015. Dy vjet më vonë, edhe kur u tërhoq kriza, Jeroen Dijsselbloem, asokohe ministri Hollandez i Financave, u tha jugorëve: “Ju nuk mund të shpenzoni të gjitha paratë për pije dhe gra dhe pastaj të kërkoni ndihmë.”

Frika e vazhdueshme e veriorëve për të nënshkruar papërgjegjësinë e jugut ka bërë që politikanët nga Amsterdami në Helsinki të vendosin frenat e reformave bankare dhe integrimit fiskal në të gjithë zonën. Ajo ka shkaktuar luftime të shumta mbi politikën monetare, më e fundit e së cilës është në zhvillim e sipër.

Më 1 nëntor, Banka Qendrore Evropiane (ecb) rifilloi lehtësimin sasior (qe), blerjen e bonove duke përdorur para të krijuara rishtazi. Vendimi për ta bërë këtë u sulmua nga gazetat, madje dhe ish-bankierët qendrorë të tanishëm, në vendet veriore, përfshirë Gjermaninë dhe Hollandën. Ankesat pasqyrojnë frikën e kursimtarëve për normat e interesit negativ dhe një dyshim se lehtësimi i lejon vendet e borxhit jugor të largohen nga goditja. Së bashku kjo mund ta bëjë që politika monetare të duket si një burim transferimesh.

Në realitet, çështja nëse veriu subvencionon në jug është e ndërlikuar. Boshllëqet në standardet e jetesës mbeten të gjera, por flukset ndërkufitare janë bërë më të ekuilibruar. Dhe veriu është pjesërisht përgjegjës për politikën monetare për të cilën ankohet.

Kur euro u krijua për herë të parë, ajo vendosi së bashku një grup të ndryshëm të vendeve. PBB për person në Greqi, Portugali dhe Spanjë ishte 30-40% më i ulët se në Gjermani. Por Gjermania, akoma duke ndjerë aftësitë e ribashkimit, po luftonte me rritjen e ngadaltë dhe papunësinë e lartë. Ishte i pasur, por të tjerët ishin më të pasur. Në Austri të ardhurat mesatare për kokë ishin një e dhjeta, dhe në Hollandë një e pesta, më e lartë se ajo në Gjermani.

Në dekadën e parë të kredisë bankare ndërkufitare të bashkimit të monedhës, nxiti mbingarkesë publike dhe private në jug, e cila rriti pagat dhe gërryente konkurrencën. Deficitet e llogarisë rrjedhëse u zgjeruan, në 12% të PBB-së në Portugali dhe 15% në Greqi. Kur goditet kriza, flukset financiare private “thahen”. Në Greqi, Irlandë, Portugali dhe Spanjë ato u zëvendësuan nga fondet e lirimit me kusht. Target2, një sistem pagese i përdorur për të shlyer llogaritë midis bankave qendrore kombëtare dhe ecb, gjithashtu veproi si një tampon, duke bërë të mundur që bankat qendrore në vendet e krizës në fakt të huazojnë nga të tjerët.

Nëse ndani tetë nga vendet që u bashkuan me euron para vitit 2001 (d.m.th., duke përjashtuar lidhjet kryesisht të lindjes) në veri dhe jug, është e qartë që shpërndarja ekonomike është zgjeruar (shiko grafikun). Veriu — Austri, Finlandë, Gjermani dhe Hollandë — ka dalë përpara, me Gjermaninë të ndihmuar nga reformat e tregut të punës. Jugu — Greqia, Italia, Portugalia dhe Spanja — ka rënë prapa. Franca ulet mes të dyve. Në 1999 të ardhurat e saj për kokë ishin gati të nivelit me ato të Gjermanisë. Ajo pati një tepricë të llogarisë rrjedhëse. Sot, me një papunësi ende të lartë, borxhe dhe një deficit të llogarisë rrjedhëse, duket më jugore.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Sidoqoftë, jugorët mbështeten më pak në flukset financiare nga veriu. Në shumë vende, bilanci ka zëvendësuar çekuilibrin (megjithëse rezervat e borxhit janë akoma të mëdha). Shqyrtoni, për shembull, fluksin e fondeve midis Gjermanisë dhe Spanjës. Deficiti i llogarisë rrjedhëse të Spanjës me Gjermaninë është mbyllur gati. Duke pasqyruar atë, flukset e kapitalit neto janë zvogëluar. Në vitin 2006, investitorët gjermanë lëruan 50 Spanjë (63bn $) neto në Spanjë. Vitin e kaluar që ra në 3bn €. Kthimet e pasqyruara pjesërisht reflektojnë përmirësime relative në konkurrencën e jugut. Midis 2015 dhe 2018 kostot gjermane të punës u rritën më shumë se dy herë më shpejt se ato në jug.

Punët rrjedhin nga jugu në veri. Federico Fubini, një gazetar italian, llogarit se Gjermania pranoi 2.7 milion migrantë nga vendet e tjera të BE-së në vitet 2008-17, deri në një të tretën e të cilëve përshëndeten nga jugu. Vende të tilla si Greqia dhe Portugalia kanë humbur punëtorë të rinj dhe relativisht shumë të arsimuar. Kjo do të thotë një transferim i madh i aftësive dhe investimeve në arsim.

Veriorët kanë ankesa të tjera. Bilancet e synuara, për shembull, shpesh vlerësohen si lajm i vlefshëm në Gjermani. Në vitin 2018, pasi kreditë e tij në sistem i afroheshin 1trn € (30% e PBB-së), disa ekonomistë pretenduan se këta përfaqësonin “lirime lirimi nga vjedhjet” e vendeve si Italia dhe Spanja, të cilat kishin borxhe të mëdha. Bankierët qendrorë u përgjigjën se pjesa më e madhe e rritjes reflektoi kontabilitetin arcane të bërë të domosdoshëm nga qe. Nëse një bankë qendrore jugore blen një bono nga një investitor me qendër jashtë zonës së euros, por me lidhje korresponduese-bankare me Frankfurtin, ajo i shton kreditë e synuara të Gjermanisë.

Daniel Gros nga Qendra për Studime të Politikave Evropiane, një grup studimi në Bruksel, thekson se këto do të duhej të zgjidheshin vetëm nëse bashkimi i monedhave do të shpërbëhej tërësisht. Por rifillimi i blerjeve të pasurive do të thotë që kreditë e Gjermanisë ndoshta do të rriten më tej, duke shkaktuar më shumë ankesa.
Një mashtrim i përhershëm ka të bëjë me efektet e stimulit monetar.

Bankat spanjolle dhe italiane janë deri tani përdoruesit më të mëdhenj të skemës së financimit të lirë të ecb për bankat. qe depresionon rendimentet e obligacioneve, do të thotë faturat më të ulëta të interesit për qeveritë më të detyruara. Por politika monetare nuk është një lojë me shuma zero midis veriut dhe jugut, thotë Marcel Fratzscher i Institutit Gjerman për Kërkime Ekonomike.

Qeveria gjermane përfiton gjithashtu nga kostot e ulëta të interesit. Vendet veriore, të cilat janë më të orientuara nga eksporti, kanë fituar më së shumti nga një euro e dobët. Dhe më pak stimulim do të ishte i nevojshëm në radhë të parë nëse Gjermania dhe Hollanda do të shpenzonin më shumë në shtëpi, duke nxitur kërkesën dhe inflacionin e zonës euro, në vend se të ndërtonin teprica të mëdha të llogarisë rrjedhëse.

Të gjitha këto ndarje e bëjnë reformimin e bashkimit të monedhave një proces të ngatërruar në rastin më të mirë. Më 5 nëntor Olaf Scholz, Ministri i Financave i Gjermanisë, tha se ai do të mbështesë një skemë të zakonshme të sigurimit të depozitave për zonën e euros.

Një gjë shumë e madhe është që bankat në jug do të duhet të mbështesin zotërimet e tyre të mëdha të borxhit kombëtar sovran me më shumë rezerva. Frika e veriorëve për transferime në jug nuk po largohet.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


20 vjet në krye të Rusisë

Në pushtet Putin luan xhudo, jo shah

Kur 300,000 votues janë baraz me 9 deputetë

Arrestimi i Gruevskit, si kripa në sallatën maqedonase