MENU
klinika

Mësoni emrin e ilaçit

Provuar dhe miratuar për infeksionin e qelizave të gjakut

20.11.2019 - 15:29

Limfoma e qelizave të mantelit (MCL) është një lloj limfome që zhvillohet kur trupi bën qelizat B anormale – qelizat limfomatike. Qelizat B janë qeliza të bardha të gjakut që luftojnë infeksionin.

Qelizat limfomatike ndërtohen në nyjet limfatike, gjë që i bën ato më të mëdha. Ndonjëherë qelizat limfomë fillojnë në pjesë të tjera të trupit. Kjo quhet sëmundje ekstranodale.

Simptoma më e zakonshme është një ënjtje pa dhimbje në qafë, sqetull ose ijë.

  • Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

-lodhje;

-humbje peshe;

-djersitje nate;

-temperaturat e larta (ethet);

Për të diagnostikuar MCL, një mjek heq një nyje limfatike të zgjeruar dhe e kontrollon atë për qelizat e limfomës.

kolana e librave

Do të bëhën gjithashtu teste dhe skanime për të zbuluar se sa grupe të nyjeve limfatike preken dhe nëse është përhapur limfoma.

MCL zakonisht trajtohet me një kombinim të barnave të kimioterapisë dhe një terapi të synuar të quajtur rituximab. Disa njerëz gjithashtu mund të kenë trajtim të qelizave burimore. Trajtime të tjera përfshijnë ilaçe të ndryshme të terapisë dhe radioterapi.

Brukinsa (zanubrutinib), një frenues i kinazës, i është dhënë miratim i përshpejtuar për trajtimin e të rriturve me limfoma të qelizave të mantelit, të cilët kanë marrë të paktën një terapi të mëparshme, njoftoi Administrata e Ushqimit dhe e Barnave e Sh.B.A-së javën e kaluar.

qelizat nervore-konica.al

Doza e rekomanduar e kapsulave të Brukinsa është 160 mg oral dy herë në ditë ose 320 mg një herë në ditë. Informacioni i përshkruar rendit paralajmërimet dhe masat paraprake për hemoragji, infeksione, citopeni, malinje të dytë parësore, aritmi kardiake dhe toksicitet të embrionit-fetusit.

Miratimi u bazua në një gjykim klinik me një krah të Brukinsa që përfshinte 86 pacientë me limfoma të qelizave të mantelit të cilët kishin marrë të paktën një trajtim të mëparshëm. Tkurrja e tumorit ndodhi në 84 përqind të pacientëve, dhe kohëzgjatja mesatare e përgjigjes ishte 19.5 muaj. Në një tjetër provë me një krah të vetëm të 32 pacientëve, tkurrja e tumorit ndodhi në 84 përqind të pacientëve, dhe kohëzgjatja mesatare e përgjigjes ishte 18.5 muaj.

Efektet anësore të raportuara më së shpeshti të Brukinsa përfshijnë uljen e numrit të neutrofileve, uljen e numrit të trombociteve, infeksionin e traktit të sipërm respirator, uljen e numrit të qelizave të bardha të gjakut, uljen e hemoglobinës, skuqjen, bruizimin, diarre dhe kollën.

Mjekët duhet të monitorojnë pacientët që marrin Brukinsa për hemoragji, shenja dhe simptoma të infeksionit, citopeni dhe aritmi kardiake.

Pacientët gjithashtu duhet të përdorin mbrojtjen nga dielli kur marrin Brukinsa për shkak të një rreziku për tumore malinje të tjera, përfshirë kancerin e lëkurës.