MENU
klinika

Pasojat në organizëm

Pse kemi Vitaminë D në mungesë?

12.11.2019 - 14:25

Shkaku më i zakonshëm për mangësinë e vitaminës D është mungesa e ekspozimit ndaj rrezeve të diellit, zakonisht kur dieta është e mangët në vitaminën D, por çrregullime të caktuara gjithashtu mund të shkaktojnë mungesë.

Nga pa mjaftueshmëria e vitaminës D, ndodhin dobësi dhe dhimbje të muskujve dhe kockave.

Foshnjat zhvillojnë rakitje: Kafka është e butë, kockat rriten në mënyrë anormale, dhe foshnjat janë të ngadalta për t’u ulur dhe zvarritur.

Testet e gjakut dhe ndonjëherë rrezet X bëhen për të konfirmuar diagnozën.

Nga lindja, foshnjet që ushqehen me gji duhet të marrin shtesa të vitaminës D, sepse qumështi i gjirit përmban pak vitaminë D.

Shtojcat e vitaminës D të marra nga goja ose të dhëna me injeksion zakonisht rezultojnë në një shërim të plotë.

Vitamina-D-konica.al

Mungesa e vitaminës D është e zakonshme në të gjithë botën. Më së shpeshti, ndodh kur lëkura nuk është e ekspozuar mjaftueshëm ndaj dritës së diellit . Ushqimet natyrale (të paqëndrueshme) vetëm rrallë ofrojnë mjaftueshëm vitaminë D për të parandaluar mungesën. Ushqimet që janë të fortifikuara me vitaminë D dhe shtesa të vitaminës D mund të ndihmojnë në parandalimin e mungesës kur ekspozimi ndaj dritës së diellit është i papërshtatshëm.

kolana e librave

Në mungesën e vitaminës D, trupi thith më pak kalcium dhe fosfat. Për shkak se nuk janë të mjaftueshme kalciumi dhe fosfati në dispozicion për të ruajtur kockat e shëndetshme, mungesa e vitaminës D mund të rezultojë në një çrregullim të eshtrave të quajtur rakit në fëmijë ose osteomalacia tek të rriturit. Në osteomalacia, trupi nuk ka mjaft kalcium dhe minerale të tjera në kocka, duke rezultuar në kocka të dobëta.

Në një grua shtatzënë, mungesa e vitaminës D shkakton mangësi në fetus, dhe i porsalinduri ka një rrezik të lartë për zhvillimin e rakitit.

Ndonjëherë, mungesa është mjaft e rëndë dhe shkakton osteomalaci tek gratë. Mungesa e vitaminës D e keqëson osteoporozën.

Mungesa e vitaminës D rezulton në një nivel të ulët të kalciumit në gjak. Për të provuar të rrisë nivelin e ulët të kalciumit, trupi mund të prodhojë më shumë hormon paratiroide. Sidoqoftë, ndërsa niveli i hormonit paratiroide bëhet i lartë (një gjendje e quajtur hiperparatiroidizëm), hormoni tërheq kalciumin nga kocka për të rritur nivelin e kalciumit në gjak. Hormoni paratiroide gjithashtu bën që më shumë fosfat të eleminohet në urinë.

Të dy kalciumi dhe fosfati janë të domosdoshëm për të ruajtur kockat e shëndetshme. Si rezultat, kockat dobësohen.