MENU
klinika

Rreziqet për SHBA-në

Pse Putin “frymëzohet” nga Xi Jinping?

10.11.2019 - 14:49

Putini e ka përshkruar mosmarrëveshjen midis Kinës, Rusisë dhe SHBA si një luftë teknologjike.

Ndryshime janë bërë në infrastrukturën në internet, dhe tani ne po marrim parasysh propozime për të kufizuar përmbajtjen dhe aplikacionet në hapësirën kibernetike.

Nëse ekziston një shembull që Putini dëshiron të ndjekë për të ardhmen dixhitale të Rusisë, nuk është e vështirë të kuptosh se cili është.

Nëntori filloi me Ligjin Sovran të Rusisë për Internetin që detyron pajisjen e mbikëqyrjes së shtetit të instalohet brenda pikave të hyrjes në internet të vendit. Brenda një jave, Putini propozoi zëvendësimin e Wikipedia me një version “më të besueshëm” rus. Në të njëjtën kohë, parlamenti i tij formoi një projekt-ligj për të detyruar kompjuterët dhe pajisjet e mençura që të para-instalojnë teknologjinë ruse. Të dy propozimet u kritikuan për kufizimin e mëtejshëm të lirive në internet të 150 milion qytetarëve të Rusisë.

Wikipedia tashmë është e ndaluar në Kinë, siç janë shërbimet dhe aplikacionet nga gjigandët e teknologjisë perëndimore. Mund të bëni lidhjet.

Në qershor, Putin takoi Presidentin e Kinës Xi Jinping në Forumin Ekonomik Ndërkombëtar të St Petersburg për të forcuar “marrëdhënien strategjike” midis dy vendeve që përfaqësojnë kërcënimin më të madh për SHBA dhe aleatët e saj.

Udhëheqësit nënshkruan një deklaratë të përbashkët duke njoftuar se “marrëdhënia Kinë-Rusi ka hyrë në një epokë të re dhe po përballet me mundësi të reja për zhvillim më të madh.” Sipas mediave shtetërore të Kinës, “objektivi i një lloj partneriteti të tillë të ri është për t’i dhënë më shumë mbështetje njëri-tjetrit”.

Referenca teknologjike e luftës e Putinit ka qartë një kontekst shumë më të gjerë se teknologjia e konsumatorit. Nuk ka asnjë debat mbi ndërhyrjen në zgjedhjet e Rusisë.

Dhe kudo ku ka ndonjë konflikt globall, Lindja e Mesme, Evropa Lindore, Koreja, Deti i Kinës së Jugut, apo SHBA, Kina ose Rusia, ose të dyja së bashku do të përzihen patjetër diku.

Marrëdhëniet midis Kinës dhe Rusisë janë përmirësuar ndër vite, por ato janë ndërtuar patjetër me parimin “armiku i armikut tim është miku im”.

web_Trump and Putin

Ekonomikisht, të dy vendet ofrojnë njëfarë mbrojtjeje ndaj sanksioneve dhe tarifave. Me njohuri të energjisë, Kina konsumon dhe Rusia prodhon. Në frontin e sigurisë, SHBA dhe aleatët e saj nuk mund të lejojnë që angazhimi i sigurisë dhe mbrojtjes midis Rusisë dhe Kinës të shkojë shumë larg.

Në Rusi, gjigandët kinezë kanë një treg të madh dhe me ndikim. Dhe një nënprodukt i kësaj do të jetë Putin që përfiton nga modeli i Kinës për mbikëqyrje masive dhe kontroll.

“Partneriteti strategjik” midis Rusisë dhe Kinës nuk duhet të mbivlerësohet. Për përdoruesit e internetit të Rusisë, megjithatë, rreziku është se një model kinez tani është shembull për të ardhmen dixhitale të Rusisë.

Putin ka parë atë që dëshiron të ketë. Tani shtrohet pyetja se si ai mund ta ekzekutojë atë praktikisht dhe politikisht.

Zak Doffman është themeluesi dhe Drejtori i Përgjithshëm i Barrierave Dixhitale, një kompani që ofron teknologji të përparuar të mbikëqyrjes për sektorët e mbrojtjes, sigurisë kombëtare, kundër-terrorizmit dhe sektorët kritikë të infrastrukturës. Ai shkruan për kryqëzimin e gjeopolitikës dhe sigurisë në internet, si dhe për thyer tregimet e sigurisë dhe mbikëqyrjes.