MENU
klinika

Ja çfarë planesh ka Kina

Pireu do të jetë porti më i madh në Evropë!

13.11.2019 - 16:08

Gjigandi i anijeve kinez Cosco është gati të fillojë një dialog me qeverinë greke për kushtet që do të lejojnë që masterplani i saj i investimeve për portin e Pireut të zgjerohet nga 600 milionët e miratuar aktualisht, në shumën prej 900 milion eurosh, me ndërtimin e një terminai të ri, katërt kontejnerëve, sipas bisedimeve të fundit midis udhëheqësve të shtetit grek dhe kinez.

Kryeministri Kyriakos Mitsotakis dhe takimet e Presidentit Kinez Xi Jinping në Shanghai javën e kaluar dhe në Athinë të hënën gjithashtu treguan se të gjitha projektet e licencuara në masterplanin Cosco do të fillojnë menjëherë.

Takimet gjithashtu e kanë bërë të qartë që Pekini dhe Athina po kërkojnë ta bëjnë Pireun portin më të madh në Evropë.

Ministri i Transportit Yiannis Plakiotakis dhe Kryetari i Cosco Xu Lirong nënshkruan një marrëveshje ku theksohej vullneti i të dy palëve për të kapërcyer çdo pengesë në mënyrë që të zbatohet plani master i Cosco në Pire, pasi kjo është një përparësi kryesore për anën kineze.

Në të njëjtën kohë nënkryetari i Bankës Evropiane të Investimeve, Andrew McDowell, drejtori i filialit të Cosco në Portin e Pireut,  Thanassis Liagos dhe kryetari i Bankës Eksport-Import i Kinës, Xu Xiaolian, nënshkruan një marrëveshje tjetër, në lidhje me financimin  planit të investimeve të Cosco.

Një javë më parë, Mitsotakis kishte filluar diskutimin në Shanghai në lidhje me masat e kompensimit nga Cosco për popullsinë vendase në Pire dhe bashkitë e tjera pranë portit, në mënyrë që të eleminojë çdo kundërshtim. Terminali i katërt është vendosur të rrisë kapacitetin e portit të Pireut nga 7 milion kontejnerë në vit, në 10 million në 2021.

Përkthyer dhe përshtatur nga gazeta greke Kathimerini/ konica.al