MENU
klinika

"La Repubblica": Koha për t'u bërë miq

Ballkani/ Tërmeti bashkon ish-armiqtë

28.11.2019 - 08:55

Ata janë bërë bashkë duke gërmuar nën rrënojat e Durrësit dhe Thumanës në kërkim të mrekullisë, shpirtrave të gjallë.

Saktësisht njëzet vjet pas luftës në Kosovë, për herë të parë pas shpërbërjes së saj të përgjakshme dhe spastrimit etnik, ish jugosllavia e dikurshme duket se është ringritur, me qëllimin e saj më të mire.

Në emër të solidaritetit, Ballkani është bashkuar, qoftë edhe vetëm për disa ditë, në përpjekje për të shpëtuar jetët e goditura nga tërmeti që goditi bregdetin shqiptar dhe rrethinat e kryeqytetit natën midis të hënës dhe të martës.

Që prej ditës së djeshme, ekipet e shpëtimit të dërguara nga Prishtina, Beogradi, Tirana, Zagrebi dhe Shkupi, kanë formuar një zinxhir njërëzor shpëtimtarë.

Italian search and rescue team search for six members of Lala family stuck under the rubble of a collapsed building in the town of Durres on November 27, 2019 in Durres, after an earthquake hit Albania. – Albania was in national mourning on November 27 as emergency workers continued to pull bodies from the ruins of buildings gutted by a violent earthquake, with nearly 30 dead found so far and more than 40 rescued alive. Tirana declared a state of emergency in the areas hardest-hit by the November 26 pre-dawn earthquake: the coastal city of Durres and the town of Thumane, where victims were trapped by toppled buildings. (Photo by Armend NIMANI / AFP)

Zjarrfikësit, ushtarët, njësitë e qenve, ekipe me uniforma me stema dhe flamuj të ndryshëm, dikur armiqësorë me njëri tjetrin, janë në garë për të rikuperuar të gjallë dhe viktima.

Ata mund të mos vëllazërohen, por kanë bashkuar forcat për një qëllim të përbashkët.

Në Thumanë, një njësi serbe nga Nishi, e përbërë nga rreth 20 zjarrfikës, mbërriti dje dhe iu përvesh punës për të gërmuar nëpër rrënojat e një ndërtese tre katëshe të shembur pjeserisht.

Pak metra më tutje vazhdojnë punë zjarrfikës nga Prishtina dhe një grup ushtarësh me emblemën e Republikës së Kosovës, të qepur në mëngët e uniformës.

“Askush nuk ka patur probleme – sigurojnë ata – në fakt, mbase kjo është koha për t’u bërë miq”.

Ata shprehen se, “Ndonjëherë jemi të burgosur nga paragjykimet tona”.