MENU
klinika

Çfarë mund të bëj për të parandaluar këtë?

Shpesh zgjohem me dhimbje qafe në mëngjes

07.11.2019 - 17:02

Një në pesë njerëz fle më pak se gjashtë orë në natë – një prirje që mund të ketë pasoja të rënda shëndetësore personale.

Dobësimi i gjumit rrit rrezikun për një numër të problemeve shëndetësore kronike, duke përfshirë obezitetin, diabetin dhe sëmundjet e zemrës. Nëse keni probleme për të fjetur, strategjitë e mëposhtme mund t’ju ndihmojnë të flini më shumë gjumë.

Kontrolloni për shkaqet themelore. Disa kushte ose ilaçe mund të jenë duke ndërhyrë në modelet tuaja të gjumit. Trajtimi i një gjendjeje ose rregullimi i një ilaçi mund të jetë gjithçka që duhet për të rikthyer gjumin më të mirë.

Praktikoni higjenën e mirë të gjumit. Përdorni shtratin tuaj vetëm për gjumë, bllokoni sa më shumë zhurmë dhe dritë, shkoni në shtrat dhe zgjohuni në të njëjtat orë çdo ditë dhe dilni nga shtrati nëse nuk keni fjetur brenda 20 minutave.

dhimbje e shpines-konica.al

“Dremisni” nëse është e nevojshme. Nëse ju pëlqen të bëni një sy gjumë, koha e përshtatshme është në mesditë. Fjetjet vonë gjatë ditës mund të ndërhyjnë më vonë në gjumin e natës .

Ushtrimi më herët, jo më vonë. Ushtrimi stimulon trupin dhe trurin, kështu që sigurohuni që të përfundoni ushtrimet të paktën tre orë para se të flini.

Shikoni dietën tuaj. qëndroni larg ushqimeve që shkaktojnë urth. Ndaloni ushqime dhe pije të pasura me kafeinë (çokollatë, çaj, kafe, sode) të paktën gjashtë orë para gjumit. Mos pini alkool për të paktën dy orë para gjumit.

Shihni një specialist të gjumit. Nëse përpjekjet tuaja nuk janë duke funksionuar , ju do të dëshironi ndihmën e një profesionisti të gjumit për të diagnostikuar problemin dhe të propozoni trajtime të sjelljes dhe ndoshta disa barna.

kolana e librave

Shpesh zgjohem me dhimbje qafe në mëngjes. Cfarë mund të bëj për të parandaluar këtë?

Zakonet e dobëta të gjumit mund të shkaktojnë dhimbje në qafë ose ta përkeqësojnë atë. Ndryshimet e thjeshta mund ta bëjnë më pak të mundshme që ju të zgjoheni me dhimbje në mëngjes.

Së pari: nëse flini në stomak, provoni një pozicion të ri të gjumit. Ky pozicion e detyron kokën të rrij në njërën anë dhe i bën presion në qafë. Ekspertët thonë se gjumi në shpinë ose në anë vendos më pak tendosje në qafë.

E dyta: sigurohuni që keni një jastëk të mirë. Hiqni jastëkët që janë të ngurtë ose shumë të trashë, të cilat mund të vendosin qafën në një pozitë të pakëndshme. Në mënyrë ideale duhet të gjeni një jastëk të butë dhe në anën më të sheshtë.

Gjithashtu, përqendrohuni në vendosjen e zakoneve të mira të gjumit. Ekzistojnë disa dëshmi se nuk është vetëm pozicioni i gjumit, por edhe cilësia e gjumit që lidhet me dhimbjen në qafë. Një studim, për shembull, zbuloi se njerëzit që kishin probleme me gjumin kishin më shumë të ngjarë të raportonin dhimbje kronike muskulore, përfshirë dhimbjet në qafë, sesa ata që flinin me mirë gjatë natës.

Praktika të tilla si të flini në një dhomë të ftohtë, të errët dhe të shkoni në shtrat dhe të zgjoheni në të njëjtën kohë çdo ditë mund t’ju ndihmojnë të merrni një pushim më të mirë gjatë natës.