MENU
klinika

Tensionet Rusi-Perëndim

Gorbaçov: Bota është në “rrezik kolosal”

04.11.2019 - 15:32

Ish-udhëheqësi sovjetik, Mikhail Gorbachev, paralajmëroi se mosmarrëveshjet aktuale midis Rusisë dhe Perëndimit e çojnë botën në “rrezik kolosal” për shkak të kërcënimit nga armët bërthamore.

Gorbachev kërkoi nga të gjitha vendet që të deklarohen për shkatërrimin e armëve bërthamore, me qëllim “shpëtimin e vetes dhe të planetit”.

“Për aq kohë sa ekzistojnë armë të shkatërrimit në masë, në radhë të parë armë bërthamore, rreziku është kolosal”, tha Gorbachev.

Intervista vjen tri dekada pas rënies së Murit të Berlinit dhe në kohën e shqetësimeve në rrijtje për kthim në Luftën e Ftohtë.

I pyetur t’i përshkruajë tensionet aktuale midis Moskës dhe Perëndimit, Gorbachev tha: “Të ftohta dhe luftë”.

kolana e librave

Frika për një garë të re me armë bërthamore është rritur prejse Shtetet e Bashkuara dhe Rusia janë tërhequr, muaj më parë, nga Traktati i Forcave Bërthamore me rreze të mesme veprimi.

Ky traktat, me të cilin janë shkatërruar koka të shumta bërthamore, është nënshkruar më 1987 nga Gorbachev dhe presidenti i atëhershëm amerikan, Ronald Reagan.

Ndërsa ishte në pushtet, Gorbachev bashkëpunoi me drejtuesit e SHBA për të kufizuar përhapjen bërthamore dhe për të qetësuar tensionet e Luftës së Ftohtë midis Uashingtonit dhe Moskës.

Gorbachev ishte gjithashtu i përfshirë në Iniciativat Presidenciale të Bërthamës Presidenciale të vitit 1991, përmes të cilave SH.B.A. dhe Bashkimi Sovjetik hoqën dorë nga armët bërthamore taktike ose “beteja”, si dhe në Traktatin e Reduktimit të Armëve Strategjike të vitit 1991, i cili kufizoi superfuqitë në 6,000 armë bërthamore që armatosën 1.600 ballistik ndërkontinentale raketa dhe bomba.