MENU
klinika

Problemi i madh i Lusit

Nënë – rraskapitja mund të ishte normale

23.11.2019 - 16:56

Fëmijët e tyre ishin në shtrat, ndërsa Lusi dhe burri i saj, Adami po pastronin për ta për ta nxjerrë në shitje.

Një agjent i pasurive të patundshme do vinte të nesërmen për të bërë fotografi.

Por Lusi ndaloi. Herë pas here kishte marramendje dhe shpesh ishte gati duke i rënë të fikët, dhe duhej të shtrihej.

Më vonë atë natë, nuk mund të merrte frymë, duke thënë se ndjehej sikur një elefant ishte ulur në gjoksin e saj. Ajo u përpoq të shëtiste nëpër shtëpi, bëri rreth 20 hapa larg, dhe u tërhoq plotësisht.

Adami thirri një mikë infermierie që kishin për ndihmë. Këshillat e saj ishin të shkonin menjëherë në një urgjencë sepse ajo mund të ketë një mpiksje gjaku në njërën nga mushkëritë.

Në spital, mjekët me të vërtetë zbuluan dy mpiksje gjaku në mushkërinë e djathtë. Por testimi zbuloi një çështje më të madhe.

“Lusi, zemra juaj po funksionon vetëm në 10% tani”, i tha një mjeku.

“Zemra është shumë e zgjeruar dhe ju jeni gati në dështim të zemrës.”

Mjekët thanë se ishin të mahnitur se ajo mund të shëtiste apo të dilte nga shtrati.

“Unë punoj në një restorant, bëj përgatitje për dasma cdo ditë dhe kam dy fëmijë të vegjël. Jam plotësisht e ngarkuar dhe në shtëpi”, tha ajo.

Lusi kishte përjetuar disa palpitime në zemër pasi lindi djali i saj i pare në 2013. Pasi lindi djali i dytë, në 2015, ajo filloi të kishte marramendje dhe palpitime më të shpeshta, dhe vazhdimisht ndiente lodhje.

Në rolin e nënës, Lusi mendoi: “Kjo është jeta tani, kështu që bëj një tjetër filxhan kafe dhe vazhdo me ditën tënde”.

Tani mjekët po flisnin që kishte nevojë për transplant të zemrës. Sikur ajo të mos vinte në spital, ajo do të ishte drejtuar drejt një sulmi fatal në zemër brenda një viti.

Lusit iu dha hollues gjaku për mpiksjen. Mjekët më vonë implantuan një defibrilator dhe kembanor në gjoksin e saj për të tronditur zemrën përsëri në ritëm nëse ishte e nevojshme dhe për të mbajtur ritmin e norma .

Mjeku diskutoi për ilaçet, ndërhyrjet siç është pompa e zemrës dhe potenciali për përparime të ardhshme teknologjike që mund të pengojnë një transplantim.

“Kjo na bëri të kuptojmë se nuk është aq e frikshme sa dukej”, tha Adam. “Të paktën kishte shpresë.”

Kur Lusi mori atë diagnozë të parë në vitin 2016, ajo mësoi një fraksion normal të ritmit të zemrës – i cili mat sa mirë zemra po pompon gjak nga barkushja e majtë – mund të jetë midis 50% dhe 70%. Ky nivel ishte 10% në atë kohë, dhe kjo kishte bërë që zemra e saj të zmadhohej.

Por me trajtimin, zemra tani është deri në 44%. Ajo nuk është më një kandidate për transplant.

“Mjekët janë shumë të mahnitur me këtë”, tha Lusi.

“Zemra ime është pothuajse në madhësinë normale, kështu që ata janë goxha pozitivë që funksioni do të vazhdojë të rritet. Por ju e dini që gjërat mund të shkojnë në në fund në çdo pikë, kështu që ju ende duhet të jeni shumë të kujdesshëm.”

“Ata mendojnë se mund të jetë e lidhur pas lindjes, por meqë unë u diagnostikova kaq vonë – djali ishte mbi një vjeç – ata nuk mund ta diagnostikojnë atë si pas lindjes”, tha ajo.

Pasi ajo postoi në lidhje me udhëtimin e saj mjekësor në Facebook, Lucy gjeti një bashkësi mbështetëse.

“Ishte një pikë kthese e vërtetë për mua sepse nuk ndjehesha sikur isha vetëm”, tha ajo.

“Gratë gjithmonë kujdesen për të gjithë të tjerët. Nëse duam të jemi atje për t’u kujdesur për të gjithë, duhet të jemi të vetëdijshëm për shenjat paralajmëruese dhe të jemi të edukuar dhe të kujdesemi për veten tonë”, tha ajo.