MENU
klinika

Çfarë po ma shkakton skuqjen?

Unë nuk kam ndryshuar asgjë me rutinën time

16.11.2019 - 18:05

Si duket një alergji e lëkurës?

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të reaksioneve të alergjisë së lëkurës që trajtojnë alergologët.

Ekzema (gjithashtu e quajtur zakonisht dermatiti atopik) zakonisht rezulton në lëkurë të thatë dhe të ndjeshme. Ju mund të përjetoni arna me kruajtje të kuqe. Ekzema mund të vijë e të shkojë me kalimin e kohës, dhe skuqjet mund të plasariten, enjten dhe kruhen rëndë. Është shumë e kruar dhe mund të ndryshojë në ashpërsi nga lëkura e butë (vetëm lëkura e thatë) deri te e rënda (e kuqe, me luspa, e trashë dhe e çarë)

Hive (njihet edhe si urtikarie) janë gunga të ngritura. Në mënyrë tipike ato shfaqen të kuqërremta dhe do të “zbehen” (ose do të kthehen të bardha) në qendër kur shtypen.

Dermatiti i kontaktit zakonisht shkaktohet nga ekspozimi ndaj një alergjeni ose ngacmuesi. Nëse keni gunga me kruajtje të kuqe në lëkurë, veçanërisht në vendin e kontaktit me disa irritues ose alergjen të mundshëm, mund të jeni duke përjetuar dermatit kontakti.

Nëse dyshoni se keni ndonjë nga këto gjendje, alergjisti mund të bëjë një ekzaminim dhe të bëjë testime për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut të reagimit të lëkurës dhe mund të rekomandojë trajtim për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave.

Si mund ta lehtësoj kruajtjen dhe skuqjen e lëkurës?

Shmangni kruarjen! Kruarja dhe skuqja mund të krijojë më shumë acarim dhe mund të çojë në infeksion. Banjat e shpeshta të ndjekura menjëherë me hidratim adekuat mund të ndihmojnë në lehtësimin e shqetësimit .

Alergologët janë trajnuar posaçërisht për të ndihmuar në trajtimin e gjendjes tuaj. Ai mund të përshkruaj një krem ose ilaç oral për të ndihmuar në zbutjen e shqetësimit. Antihistaminat dhe vajrat hidratues gjithashtu mund të ndihmojnë në lehtësimin e acarimit dhe thatësisë. Kohët e fundit, ilaçet e reja janë miratuar, duke përfshirë një vaj për një dermatit atopik të butë deri në të moderuar dhe një biologjik për dermatit atopik të moderuar deri të rëndë. Ju mund t’i diskutoni këto mundësi me alergologun.

Unë nuk kam ndryshuar asgjë në lidhje me rutinën time të zakonshme – çfarë mund të jetë duke shkaktuar skuqje të lëkurës ose kruarje dhe tharje?

Ka shumë shkaqe të mundshme për skuqjen e lëkurës. Disa lloje të skuqjeve shkaktohen nga alergjitë, të tjerët mund të shkaktohen nga infeksione, kushte të lëkurës siç janë ekzema ose rosacea, apo edhe thjesht lëkura e thatë ose e dëmtuar. Alergologu mund të ndihmojë në diagnostikimin e shkakut të simptomave dhe të përshkruajnë trajtim për t’ju ndihmuar të merrni kontrollin dhe të gjeni lehtësim.

A duhet të qëndroj jashtë diellit derisa skuqja ose kruarja të mos jenë zhdukur?

Nëse lëkura është tashmë e irrituar ose e ndjeshme, ekspozimi ndaj rrezeve UV dhe djegia nga dielli mund të ju shkaktojë më shumë siklet. Merrni kontrollin e gjendjes duke minimizuar kohën në rrezet e diellit direkte.

Përveç kësaj, disa lloje të skuqjes së lëkurës mund të shkaktohen nga dielli. Dermatiti i kontaktit fotallergjik ndodh kur lëkura ka një reagim ndaj një irrituesi ose alergjeni pas ekspozimit në diell. Kozmetika, diellit, locione për depilim dhe parfumi mund të shkaktojnë këtë lloj reagimi.

Konsultohuni me alergologun për të përcaktuar shkakun e reagimit të lëkurës dhe rrjedhën më të mirë të trajtimit.

A mundet që reaksioni im i lëkurës të shkaktohet nga një alergji ushqimore?

Po! Një reagim ndaj një alergeni ushqimor mund të bëjë që ju të keni një reaksion të lëkurës.

Ka shumë shkaqe të mundshme për tharje dhe skuqje, kështu që konsultohuni me alergologun për të zbuluar shkakun.