MENU
klinika

Për sëmundjen e veshkave dhe diabetin

Vitamina D dhe shtesat e vajit të peshkut, çfarë parandalojnë?

09.11.2019 - 17:02

Marrja e vitaminave D dhe shtojcave të vajit të peshkut nuk do të parandalojë sëmundjen e veshkave te njerëzit me diabet tip 2, zbulon një studim i ri.

Shumë diabetikë përdorin suplementet, duke shpresuar se do të kenë një efekt pozitiv në veshkat dhe zemrën e tyre, thanë studiuesit.

“Ne kemi dashur që ky studim të sqarojë nëse këto shtesa kanë ndonjë përfitim të vërtetë në veshka tek të rriturit me diabet. Edhe nëse nuk është rezultati për të cilin shpresuam, mbyllja e një kapitulli është e dobishme për pacientët , klinikët dhe studiuesit po ashtu”, tha autori kryesor Dr. Ian de Boer. Ai është profesor i mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin e Uashingtonit, në Seattle.

Vitamina-D-konica.al

Studiuesit shpresonin që shtesat të ishin të dobishme sepse studimet e kafshëve dhe eksperimentet laboratorike kishin sugjeruar që pronat anti-inflamatore dhe pronat e tjera në këto shtesa mund të parandalojnë ose përparojnë ngadalë sëmundjen e veshkave te njerëzit me diabet tip 2.

Dhe te njerëzit, studime të tjera kanë gjetur një lidhje midis problemeve në veshka dhe niveleve të ulëta të vitaminës D dhe dietave që nuk kanë peshk.

Për studimin, i cili ishte pjesë e provës mbarëkombëtare të Vitaminës D dhe Omega-3 (VITAL), studiuesit panë funksionin e veshkave në më shumë se 1.300 njerëz me diabet tip 2.

kolana e librave

Pjesëmarrësit në studim u caktuan rastësisht të marrin shtesa të vitaminës D dhe vajit të peshkut; vitaminë D dhe një qetësues me vaj peshku; vaj peshku dhe një qetësues me vitaminë D; ose dy qetesues.

Gjatë pesë viteve, funksioni i veshkave ra në një mesatare prej 15%. Rënia ndodhi dhe nëse pjesëmarrësit morën shtesë ose jo, zbuluan hetuesit.

Vitamina-D-konica.al

“Ne kishim shpresë për të dyja këto ndërhyrje, vitaminë D dhe vaj peshku, por ato nuk duken të jenë veçanërisht efektive për këtë qëllim”, tha de Boer në një njoftim universitar.

Rreth 40% e 28 milion amerikanëve që jetojnë me diabet tip 2 do të zhvillojnë sëmundje kronike të veshkave, vuri në dukje ai.

Studimi u botua më 8 nëntor në Journal of the American Medical Association. Ajo u paraqit njëkohësisht në një takim të Shoqatës Amerikane të Nefrologjisë, në Uashington, D.C.