MENU
klinika

Studimi i ri

Vitamina D është thelbësore për forcën e muskujve

07.11.2019 - 16:14

Mungesa e vitaminës D është e lidhur me shëndetin e dobët të muskujve tek të moshuarit, thotë një studim i ri.

Ruajtja e shëndetit të muskujve ndihmon të moshuarit të ruajnë pavarësinë, lëvizjen dhe cilësinë e jetës.

Studiuesit panë më shumë se 4,100 njerëz, të moshës 60 vjeç e më të vjetër, në Angli. Rreth 4 në 10 me mungesë të vitaminës D kishin dobësi të muskujve – dyfishin e nivelit të gjetur tek ata që kishin nivele adekuate të vitaminës D.

Performanca e dëmtuar e muskujve ishte tre herë më e zakonshme në mesin e atyre me mungesë të vitaminës D (25.2%) sesa ato me vitaminë D adekuate (7.9%).

Analizat e mëtejshme treguan se mungesa e vitaminës D rrit ndjeshëm shanset e forcës së muskujve të dëmtuar dhe performancës.

Studimi konfirmoi gjithashtu përfitimet e ushtrimit.

Pjesëmarrësit që kishin aktivitet të rregullt fizik, kishin shumë më pak të ngjarë të kishin forcë të dobët të muskujve dhe performancë fizike, sipas studiuesve në Trinity College Dublin në Irlandë.

kolana e librave

“Ruajtja e funksionit të muskujve është jashtëzakonisht e rëndësishme, dhe shpesh anashkalohet, në promovimin e plakjes së shëndetshme”, tha studiuesi Maria O’Sullivan, një profesor i asociuar në të ushqyerit.

“Adresimi i kësaj përmes qasjeve multimodale që përfshijnë aktivitetin fizik, mangësinë e vitaminës D dhe përbërësit e tjerë të modifikueshëm të dietës dhe stilit të jetës kërkojnë studime të mëtejshme.”

Autorja e parë Niamh Aspell, e cila bëri studimet e saj për doktoraturën në Trinity, tha se gjetjet mbështesin nevojën për strategji të shëndetit publik për të eleminuar mungesën e vitaminës D tek njerëzit e moshuar.

“Hulumtimi në të ardhmen, megjithatë, duhet të identifikojë dhe përqendrohet tek të rriturit me mungesë të vitaminës D dhe të synojë të kuptojë më mirë nëse kthimi i kësaj mangësie përmirëson funksionin e muskujve skeletorë”, tha ajo në konferencë mjekësore.

Bashkëautori i studimit Eamon Laird, një studiues tjetër në Trinity, tha se Finlanda është ndër vendet që kanë eliminuar të gjitha, por e mangët në ushqimin me vitaminë D.

“Një politikë e tillë mund të zbatohet në të njëjtën mënyrë në SHBA dhe Irlandë për popullsitë më të vjetra”, tha ai.

Gjetjet u botuan kohët e fundit në revistën Clinical Interventions in Olding.