MENU
klinika

“Si u ngatërrua çlirimi, me lirinë individuale dhe atë të vendit”

“Zogu merrte ajkën…” Qëndrimi i Isuf Kalos për Mbretin Zog

10.11.2019 - 13:51

Profesor Isuf Kalo, autor i librit ‘Blloku’ në një intervistë ekskluzive për Konica.al të zhvilluar me Mentor Nazarko ka prekur thuajse gjithë pikat ‘e nxehta’ për të cilat është shkruar në libër.

Ndër të tjera profesori ka krahasuar 2 prej figurave të cilat kanë qenë në krye të vendit për të qeverisur dhe drejtuar atë në të gjitha drejtimet.

Njëri në mbretëri dhe tjetri në diktaturë.

Flasim këtu për Mbretin Zog dhe Enver Hoxhën.

Mentor Nazarko: Dhe më në fund ju flisni për bllokun dhe analizoni profilet e tyre intelektuale dhe keni konsiderata për regjimin  nga pak, regjimi i Zogut, udhëheqësia, oborri i tij, ngjan shumë herë më intelektual nga kjo që ju keni jetuar…

Isuf Kalo: Sigurisht, Zogu merrte ajkën e aristokracisë feudal. Sa do i mirë, ishtë feudal dhe rreth tij vinin njerëz të pasur dhe me tradita familjare. Ky regjim ishte kundër. Gabimi për regjimin them se ishte që nuk u dha liri individuale, u ngatërruar liria e vendit. Ajo nuk ishte liri ishte çlirim por kjo u ngatërrua me lirinë e vendit dhe atë individuale.

Shënim: Për më tepër ndiqni intervistën e plotë. Kjo frazë gjendet në harkun kohor 1:20:28