MENU
klinika

Pikat e dobëta!

Macron në 5 sfidat e vitit 2020

31.12.2019 - 16:13

Presidenti francez ka një listë objektivash për vitin 2020, por këtu janë pesë nga çështjet më sfiduese me të cilat ai do të përballet.

Shpresojmë që Emmanuel Macron të relaksohet në këtë periudhë festash, sepse ai do të ketë nevojë për shumë energji.

  1. Reforma për pensionet

Grevat e transportit masiv kanë ‘pushtuar’ vendin që nga 5 dhjetori. Këto greva  nisën për të kundërshtuar planet e qeverisë për reformën e pensioneve.

Bisedimet midis qeverisë dhe sindikatave fillojnë përsëri në 7 janar, dhe tashmë ka patur disa lëshime rreth pensionit të parakohshëm për grupe të caktuara, përfshirë balerinët dhe pilotët, si dhe disa profesione të caktuara, përfshirë punonjësit e shëndetësisë.

Projektligji i reformës së pensioneve do të paraqitet te ministrat në 22 janar dhe parlamenti francez do ta shqyrtojë atë në shkurt.

  1. Zgjedhjet komunale

Këto nuk e përfshijnë presidentin drejtpërdrejt, zgjedhjet janë zgjedhje lokale ku njerëzit zgjedhin kryetarët dhe këshillat e tyre vendorë. Sidoqoftë, suksesi ose dështimi i partisë së tij La République en Marche (LREM) do të shihet si një tregues, se sa popullor është presidenti.

  1. Fatura e bioetikës

Një projekt-ligj që, përveç të tjerash, shtrin trajtimin e Fertilizimit In-Vitro tek gratë beqare dhe çiftet lezbike u miratua nga parlamenti francez në vitin 2019, por në janar do të paraqitet para Senatit.

Megjithë sondazhet që tregojnë se shumica e francezëve embështesin këtë veprim, projektligji u pasua nga protesta nga grupe fetare dhe shoqërore konservatore.

  1. Mbrojtja financiare për të moshuarit

Çështja e personave të moshuar që jetojnë në varfëri ishte ajo që Macron premtoi të trajtonte në vitin 2019, por  pastaj rrugës pati disa probleme.

Disa masa të tilla si rimbursimi i plotë për syzet, shërbimet dentare dhe aparatet e dëgjimit do të hyjnë nga 1 janari, por çështja mbetet e pazgjidhur.

Reformat e pensioneve përmbajnë një pension minimal mujor prej 1.000 € në muaj, gjë që do të lehtësonte në masë të madhe problemin. Sidoqoftë, edhe nëse Macron arrin reformat e tij, ato nuk do të hyjnë në fuqi për disa vjet dhe nuk do të prekin njerëzit që tashmë janë në pension.

  1. Reforma në transmetimin publik

Ideja e krijimit të një kompanie për të mbikëqyrur shërbimet e TV dhe radio shtetërore franceze ka ende të ngjarë të ngjallë polemika nga politikanët.

Macron gjithmonë e ka quajtur veten si “revolucionar” dhe politikan që nuk është i interesuar të ruajë status quo-në.

Ai duket se ka shumë energji, dhe me një listë detyrash si kjo, me siguri do t’i duhet.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Local France/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Protestat në Francë

‘Jelekverdhët’ ja dolën!