MENU
klinika

Mësoni simptomat

A mundet djegia që ndjeni në fyt të jetë sëmundja GERD?

27.12.2019 - 10:38

Urthi. Miliona njerëz vuajnë nga kjo gjendje. Por çfarë është saktësisht dhe, më e rëndësishmja, a mund të jetë vërtet diçka serioze?

Urthi e mori emrin e tij nga ndjesia e djegies që merrni kur acidi që ngrihet nga stomaku djeg ezofagun (kanali i ushqimit nga goja në stomak), i cili ndodhet prapa zemrës.

Nëse keni simptoma të vazhdueshme, mund të keni sëmundje të refluksit gastroesophageal, ose GERD. Ekziston një muskul i quajtur sfinkteri që kontrollon një strukturë të ngjashme me dyert në fund të ezofagut ndërsa hyn në stomak.

 Me GERD, ky sfinkter nuk funksionon siç duhet, duke lejuar që acidi i stomakut të kthehet përsëri në ezofagu. Kjo quhet zbaticë acidi. GERD është gjendja më e zakonshme kronike e të rriturve, kështu që ja çfarë duhet të dini.

dhimbje fyti nga urthi

Është  e rëndësishme të shihni mjekun nëse simptomat tuaja janë mjaft të këqija dhe merrni antacidë më shumë se katër herë në javë, ose nëse keni simptoma të tjera serioze si dhimbje në gjoks, vështirësi në gëlltitje, të vjella nga gjaku ose jashtëqitje të errëta.

Për sa kohë që nuk ka infeksion, mjeku mund të rekomandojë humbje peshe nëse jeni mbipeshë dhe që të shmangni ushqime të yndyrshme, të skuqura.

Nëse pini alkool ose pini duhan, do të duhet ta lini dhe, sigurisht për pirjen e duhanit, përfundimisht të hiqni dorë. Mund të ndihmojë që simptomat të hehtësohen nëse ngrini  pak kokën e shtratit  për një gjumë më të qetë .

Nëse keni një rast serioz të GERD, ilaçet mund të jenë të nevojshme. Ju mund të referoheni te një specialist për një test të quajtur endoskopi, në mënyrë që një mjek të mund të shikojë brenda ezofagut dhe stomakut  për të diagnostikuar problemin tuaj specifik dhe të kontrollojë ndonjë dëmtim serioz.