MENU
klinika

Mësoni shkakun!

Bebja e syrit është më e madhe? Keni humbur reflekset?

15.12.2019 - 14:38

Sindroma Holmes-Adie (HAS) është një çrregullim neurologjik që prek nxënësin e syrit dhe sistemin nervor autonom.

Karakterizohet nga një sy me një nxënësi (bebja e syrit) që është më i madh se normalja dhe shtrëngon ngadalë në dritë të ndritshme (nxënësi tonike), së bashku me mungesën e reflekseve të tendinit, zakonisht në tendinin e Akilit.

HAS mendohet se është rezultat i një infeksioni viral neurotrofik (duke vepruar në neurone, ose qelizat nervore) që shkakton inflamacion dhe dëmtim të neuroneve në ganglionin ndihmës, një zonë të trurit që kontrollon lëvizjet e syve, dhe ganglionin rrënjor dorsal, një zonë të palcës kurrizore të përfshirë në përgjigjen e sistemit nervor autonom. HAS fillon gradualisht në njërin sy, dhe shpesh përparon për të përfshirë syrin tjetër.

Në fillim, mund të shkaktojë vetëm humbjen e reflekseve të thella të tendinit në njërën anë të trupit, por pastaj mund të përparojë në anën tjetër.

Simptomat e syrit dhe refleksit mund të mos shfaqen në të njëjtën kohë. Njerëzit me HAS gjithashtu mund të djersiten tepër, ndonjëherë vetëm në njërën anë të trupit.

Kombinimi i këtyre 3 simptomave – madhësia anormale e nxënësive, humbja e reflekseve të thella të tendinit dhe djersitja e tepërt – zakonisht quhet sindromi Ross, megjithëse disa mjekë ende do të diagnostikojnë gjendjen si një variant i HAS. Disa individë gjithashtu do të kenë anomali kardiovaskulare.

Simptomat HAS mund të shfaqen vetë, ose në shoqërim me sëmundje të tjera të sistemit nervor, siç është sindroma e Sjogrenit ose migrena. Më së shpeshti shihet te gratë e reja. Rrallë është një gjendje e trashëguar.

  • Trajtimi

Mjekët mund të përshkruajnë syze të leximit për të kompensuar shikimin e dëmtuar në syrin e prekur, dhe pika në sy që të aplikohen 3 herë në ditë për të shtrënguar nxënësin e dilatuar.

Simpathektomia torakale, e cila prish nervin simpatik të përfshirë, është trajtimi përfundimtar për djersitje të tepërt.

Sindromi Holmes-Adie nuk është kërcënues për jetën ose paaftësi. Humbja e reflekseve të thella të tendinit është e përhershme. Disa simptoma të çrregullimit mund të përparojnë. Për shumicën e individëve, pikat ne së dhe syzet do të përmirësojnë shikimin.