MENU
klinika

Një letër nga Frans Timmerans

Britanikët gjithmonë të mirëpritur në BE…

26.12.2019 - 14:02

Nënkryetari i Komisionit Evropian i ka shkruar në një “letër dashurie” popullit britanik, në të cilin ai premton një pritje të ngrohtë, nëse qëndrimet duhet të ndryshojnë.

Duke shkruar në Guardian, Timmermans, një ish-ministër i Jashtëm Hollandez, i cili ishte gjithashtu zëvendës i Jean-Claude Juncker, thotë se ai u rrit duke dashuruar Mbretërinë e Bashkuar dhe karakterin e njerëzve të saj gjatë kohës që kaloi në një shkollë britanike në Romë.

Ai shkruan: “Unë ju njoh tani. Dhe unë të dua. Për kë je dhe çfarë më ke dhënë. Unë jam si një i dashur i vjetër”.

“Ju kurrë nuk do të ndaleni duke iu referuar pjesës tjetër si” kontinenti”. “Kjo ju ndihmon të krijoni një distancë për të cilën mendoni se keni nevojë. Por gjithashtu ju pengon të shihni se në fakt të gjithë kemi nevojë për një distancë mes nesh. Të gjitha kombet evropiane janë unike. Dallimet tona janë një burim admirimi, befasie, keqkuptimi, talljeje, dhe, po, dashuri.”

Bisedimet për marrëdhëniet e ardhshme do të fillojnë në mars pasi Mbretëria e Bashkuar të jetë tërhequr zyrtarisht.

Boris Johnson ka thënë se ai nuk do të zgjasë periudhën e tranzicionit, gjatë së cilës Mbretëria e Bashkuar do të mbetet në bashkimin doganor dhe tregun e vetëm, por jo institucionet vendimmarrëse të BE-së, përtej dhjetorit të vitit 2020.

Timmermans mendon se vendimi i David Cameron për të mbajtur referendumin në 2016 ishte i panevojshëm.

Ai shkruan: “A ishte e domosdoshme kjo çështje? Aspak. Por ju e bëtë. Dhe gjëja më e trishtë është: Unë shoh që po ju lëndon. Sepse mendja do të jetë akoma atje, edhe pasi të jeni larguar.”

Timmermans përfundon, megjithatë, duke thënë se Mbretëria e Bashkuar “gjithmonë do të jetë e mirëpritur të kthehet”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”