MENU
klinika

Nga The Guardian

Brukselin apo Uashingtonin? Britania duhet të zgjedhë

04.12.2019 - 11:09

Një politikan si Boris Johnson mund ta kthejë samitin e NATO-s këtë javë në avantazhin e tij.

Marrëdhëniet me presidentin amerikan shkakton vështirësi për Johnson brenda dhe jashtë samitit. Për udhëheqësit evropianë shqetësues është ngjashmëria ideologjike midis Trumpizmit dhe Brexit.

Johnson imagjinon të ruajë rolin tradicional të Britanisë si një urë diplomatike përtej Atlantikut.

Tani, SHBA, Evropa dhe Kina janë aktorët që kanë rëndësi. Britania e Madhe mund të zgjedhë mendimin e kujt preferon, por nuk është në gjendje të diktojë kushtet e veta.

Evropa po dobësohet ushtarakisht. Paralajmërimi i fundit i Macronit që NATO po përballet me “vdekjen e trurit” fitoi qortime nga aleanca. Trump duket se është sulmuar personalisht, duke iu përgjigjur të martën se vërejtja kishte qenë “fyese”.

Zhgënjimi i Macron me mungesën e dinamizmit të BE-së e ka bërë atë një aleat të Johnson, duke mbështetur nxitimin në përfundimin e Brexit.

Megjithëse e pazakontë, presidenti francez pohoi në heshtje fjalimin e Jeremy Corbyn gjatë fundjavës. Udhëheqësi i Laburistëve ka të njëjtin mendim si Macron, se NATO duhet të rregullojë marrëdhëniet me Moskën.

kolana e librave

Është më e lehtë të diagnostikosh abuzimet e pushtetit britanik në të kaluarën sesa të përshkruash llojin e fuqisë që Britania duhet të jetë në të ardhmen.

Për të përmbushur këtë sfidë, Laburistët së pari duhet të vendosin nëse e mbështesin anëtarësimin në BE.

Një problem i përbashkët i Johnson dhe Corbyn është se Westminster e ka trajtuar Brexit si kryesisht një debat ekonomik ose një çështje kulturore, kur është një zgjedhje strategjike përpara së gjithash.

Të dorëzosh vendin e si një nga tre fuqive drejtuese në tryezën e lartë të BE-së ka një kosto të konsiderueshme në fuqi dhe ndikim..

Aq më tepër kur dy burrat e vetëm që mund të jenë kryeministër pas këtyre zgjedhjeve kanë pretendime të ndryshme.

Rafael Behr është një kolumnist i The  Guardian.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”