MENU
klinika

Kujdes!

Dhimbja e këmbëve mund të tregojë këtë sëmundje…

02.12.2019 - 14:21

Dhimbja në këmbë gjatë ecjes ose kryerja e aktiviteteve të tjera mund të jetë një shenjë e sëmundjes së arteries periferike, thotë një ekspert.

Sëmundja e arterieve periferike (PAD) zhvillohet në heshtje, duke ngushtuar enët e gjakut derisa një mungesë e furnizimit me lëndë ushqyese dhe oksigjen shkakton ngërçe dhe dhimbje në këmbë, shpjegoi Dr. Faisal Aziz, shefi i operacionit vaskular në Qendrën Mjekësore Penn State Health Milton S. Hershey.

“Dhimbja gjatë ushtrimeve fizike është një shenjë klasike, karakteristike”, tha Aziz .“Kur bëhet me të vërtetë e keqe, mund të krijojë plagë në këmbë që nuk shërohen ose të shkaktojnë nxirje të këmbës ose gishtërinjëve.”

Faktorët e rrezikut për sëmundjen e arterieve periferike përfshijnë moshën dhe gjininë. Burrat dhe të gjithë njerëzit 65 vjec e më të vjetër kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë gjendjen. Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë pirjen e duhanit, presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë, diabetin e pakontrolluar dhe sëmundjet e zemrës.

Kushdo që ka faktorë rreziku dhe dhimbje në këmbë duhet të flasë me mjekun, këshilloi Aziz.

“Nëse nuk ushtroheni apo nuk ecni sa duhet, nuk do ta dini se e keni atë derisa të përparojë në heshtje,” tha ai. “Shumica e mjekëve gjithashtu do t’ju rekomandojnë të ecni më shumë për të ndihmuar gjendjen sepse kjo inkurajon trupin të formojë enë të tjera rreth bllokimit.”

Ilaçet që trajtojnë faktorët e rrezikut të tilla si presioni i lartë i gjakut, niveli i kolesterolit dhe insulinës mund të jenë të dobishëm, por sëmundja e arteries periferike nuk mund të shërohet plotësisht pas fillimit të saj.

“Çfarëdo bllokimi të kenë ndodhur nuk do të largohet , përveç nëse ato janë stentuar (kulluar) ose anashkaluar,” tha Aziz. “Por modifikimi i faktorit të rrezikut mund të ngadalësojë përparimin e sëmundjes.”

Në rastet kur ecja nuk përmirëson gjendjen, 70% deri 80% e pacientëve mund të ndihmohen me procedura minimale invazive në të cilat stentet ( gypa) vendosen në enët e gjakut për të përmirësuar qarkullimin.

Raste më të rënda mund të kërkojnë anashkalim kirurgjik.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Rezultatet janë të shkëlqyera!

A i keni ditur këto përdorime të aspirinës?