MENU
klinika

Rrit shanset e sëmundjes së zemrës

Diabeti i nënës dëmton dhe fëmijët e saj

10.12.2019 - 12:47

“Fëmijët, nënat e të cilëve kishin diabet para ose gjatë shtatëzanisë, kanë një rrezik të rritur të shfaqjes së sëmundjeve të zemrës deri në moshën 40 vjeç”, sipas një studimi të ri.

Gjetjet “theksojnë rëndësinë e strategjive efektive për kontrollimin dhe parandalimin e diabetit tek gratë në moshë të lindjes së fëmijëve”, tha autori i studimit Dr. Yongfu Yu dhe kolegët e tij. Yu është në departamentin klinik të epidemiologjisë në Spitalin Universitar Aarhus në Danimarkë.

Për studimin, studiuesit analizuan të dhëna nga 2.4 milion fëmijë të lindur në Danimarkë nga 1977 deri në 2016, dhe pasuan deri në 40 vjet.

doctor measuring blood sugar young men

Ata, nënat e të cilave kishin diabet para ose gjatë shtatëzanisë kishin një rrezik 29% më të madh të sëmundjes së zemrës me fillim të hershme sesa ata nëna e të cilave nuk kishin diabet, me norma përkatësisht rreth 18% dhe 13%.

Studimi zbuloi gjithashtu se fëmijët e nënave me diabet kishin nivele më të larta të llojeve specifike të sëmundjeve të zemrës, veçanërisht dështimi i zemrës (45%), sëmundja hipertensionale (78%), tromboza e venave të thella (82%) dhe emboli pulmonare (91%).

Për më tepër, fëmijët e nënave me komplikime diabetike ose me diabet dhe një histori të sëmundjes së zemrës kishin nivele më të larta të sëmundjes së zemrës me fillim të hershme sesa fëmijët e nënave me diabet, sipas studimit, i cili u botua 4 dhjetor në BMJ.

Për shkak se ky ishte një studim vëzhgues, ai nuk mund të krijojë shkak. Por “siguron prova që fëmijët e nënave me diabet, veçanërisht ata me një histori të (sëmundjes së zemrës) ose me komplikime diabetike, kishin rritur normat e fillimit të hershëm [sëmundjes së zemrës] përgjatë dekadave të para të jetës,” tha ekipi i Yu.

Autorët e studimit thanë që kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të përcaktuar se cila sasi e kontrollit të sheqerit në gjak është e nevojshme për të minimizuar rrezikun e sëmundjes së zemrës tek fëmijët gjatë gjithë jetës së tyre.

Në të gjithë botën, numri i grave me diabet para ose gjatë shtatëzanisë është rritur.

Fëmijët e këtyre grave kanë më shumë të ngjarë të kenë faktorë rreziku për sëmundje të zemrës, të tilla si presioni i lartë i gjakut dhe niveli i lartë i sheqerit në gjak.