MENU
klinika

Editorial i The Guardian

Edhe Johnson, si ‘paraardhësja’ e tij, ka veç premtime boshe…

22.12.2019 - 18:06

Në premtimin e një “epoke të re të artë” për Britaninë, Boris Johnson është bërë kryeministri i tretë i Konservatorëve që premton një shkëputje me të kaluarën e partisë së tij, të pashkëputur nga figura e Theçerit.

Së pari ishte David Cameron, i cili mori përsipër të sigurojë një Konservatorizëm të gjelbër. Tjetra ishte Theresa May, me premtimet e saj për të zgjidhur “padrejtësitë e ndezura” të Britanisë. Tani Johnson ka festuar fitoren e tij në zgjedhje duke pretenduar se po pret agimin e një konservatorizmi të ri.

Suksesi zgjedhor i Johnson është pjesërisht rezultat i kundërshtimit të paraardhësve të tij, megjithëse ai ishte anëtar i qeverisë së May.

Nëse do të besojmë në fushën e tij zgjedhore, kjo është një qeveri që do të bashkojë vendin duke e mbaruar Brexit-in, do të zhdukë pabarazitë dhe do të “rigjallërojë” shkollat ​​dhe spitalet e vendit.

Nuk ka shenja që Johnson do të përdorë shumicën e tij dërrmuese për të përballuar sfidat e mëdha me të cilat Britania përballet: si të kujdeset për shoqërinë që po plaket; si të përmirësojë tranzicionin arsimor dhe shoqëror për të rinjtë që nuk shkojnë në universitet; si të shtojë angazhimin e britanikëve në krizën e klimës në mënyrë që të kemi ndonjë shpresë për të parandaluar nivelet katastrofike të ngrohjes globale.

Në vend të kësaj, fjalimi i Mbretëreshës tregoi se priten masa për të forcuar qeverinë përballë gjykatave dhe parlamentit. Kjo është një shenjë alarmante për sa i përket qëllimit të Johnson për t’u pajtuar me legjislacionin e barazisë dhe të drejtave të njeriut.

Çdo gjë që Johnson ka bërë dhe thënë deri më tani  tregon që pretendimet e tij për të përfaqësuar një Konservatorisëm të ri nuk është aspak ndryshe nga kryeministrat e tjerë konservatorë.

Është një shenjë e keqe që paralajmon se çfarë mund të ndodhë së shpejti.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Guardian/ konica.al