MENU
klinika

Zbuloni shkakun

Fëmija nuk lëviz gjymtyrët, ka probleme me ecjen dhe ekuilibrin?

16.12.2019 - 16:03

Hemiplegjia alternative është një çrregullim neurologjik i rrallë që zhvillohet në fëmijëri, më shpesh para se fëmija të jetë 18 muajsh.

Çrregullimi  karakterizohet nga episodet e përsëritura të paralizës që përfshijnë njërën ose të dy anët e trupit, gjymtyrët e shumta ose një gjymtyrë të vetme.

 Paraliza mund të ndikojë në pjesë të ndryshme të trupit në periudha të ndryshme dhe mund të jetë e shkurtër ose e zgjatur për disa ditë. Shpesh këto episode do të largohen  pas gjumit. Fëmijët e prekur mund të kenë lëvizje anormale që përfshijnë ngurtësime ose lëvizje “të ngjashme me vallëzimin” e një gjymtyrë, si dhe probleme me ecjen dhe ekuilibrin.

Disa fëmijë kanë kriza . Fëmijët mund të kenë zhvillim normal ose të vonuar. Ekzistojnë edhe forma beninje, por edhe më serioze të çrregullimit. Hemiplegjia alternative është shkaktuar kryesisht nga mutacionet në gjenin ATP1A3. Ndonjëherë, një mutacion në gjenin ATP1A2 është i përfshirë në gjendje. Këto gjene japin udhëzime për të bërë proteina shumë të ngjashme. Mutacionet në këto gjene zvogëlojnë aktivitetin e një enzimë të quajtur Na + / K + ATPase, e cila ndikon në sinjalet që kontrollojnë lëvizjen e muskujve. Sidoqoftë, ende nuk është e qartë se si aktiviteti i zvogëluar i enzimës çon në simptomat e sëmundjes.

Trajtimi

Terapia e ilaceve  përfshirë verapamilin mund të ndihmojë në zvogëlimin e ashpërsisë dhe kohëzgjatjes së sulmeve të paralizës, të shoqëruara me formën më serioze të hemiplegjisë alternative.

Fëmijët me formën beninje të hemiplegjisë alternative, kanë një prognozë të mirë. Ata që e provojnë formën më të rëndë kanë një prognozë të dobët sepse kapacitetet intelektuale dhe mendore nuk i përgjigjen terapisë së ilaçeve, dhe problemet e ekuilibrit dhe të ecjes vazhdojnë.

Me kalimin e kohës, të ecurit pa kontroll bëhet e vështirë ose e pamundur.