MENU
klinika

Menjëherë

Ilaçet për të porsalindurit me HIV, thelbësore

02.12.2019 - 14:26

“Dhënia e ilaçeve për HIV për foshnjat e infektuara brenda orëve të lindjes është e mundshme dhe mund të ndihmojë mjekët të eliminojnë rezervuarët e fshehur të virusit”, sugjerojnë studime të reja.

“Strategjitë për të testuar dhe trajtuar foshnjat menjëherë pas lindjes mund të përmirësojnë rezultatet”, tha autori i vjetër i studimit, Dr. Mathias Lichterfeld. Ai është një mjek i asociuar i sëmundjeve infektive në Brigham dhe Spitali i Grave në Boston.

“Zbulojmë se fillimi i terapisë antiretrovirale brenda disa orëve pas lindjes është i mundshëm dhe përkthehet në përfitime të shumta për foshnjat – frekuenca më të ulëta të qelizave të rezervuarëve [të infektuar nga HIV) dhe përgjigje të përmirësuara imune”, tha Lichterfeld në një njoftim për lajmet në spital.

“Grali i Shenjtë” i hulumtimit për HIV / AIDS është çdo trajtim që shkon përtej shtypjes së virusit në trup, në një eliminim të plotë – një kurë. Ndërsa terapia antiretrovirale (ART) mund të zvogëlojë numrat viralë në nivele gati të pazbulueshme, HIV-i është akoma i njohur për t’u fshehur në “rezervuarët” në trup.

Foshnjat mund të kontraktojnë virusin përmes një nëne të infektuar dhe zakonisht jepen ART brenda disa javësh ose muajve të lindjes.

Por siç sqaroi grupi i Lichterfeld, foshnjat gjithashtu kanë një sistem imuniteti shumë më të dobët sesa të rriturit, kështu që HIV-i mund të përparojë shumë më shpejt.

Po sikur ART-ja t’i jepej shumë më shpejt? Në vitin 2010, një foshnjë me HIV e lindur në Mississippi mori ART brenda 30 orëve nga lindja e saj dhe mbajti kontrollin e HIV për disa muaj pa trajtim të mëtejshëm. Kjo sugjeroi që ART e hershme mund të bënte një ndryshim kritik për të sapolindurit.

Në këtë studim, mjekët ndoqën shëndetin e 10 të posalindurve të infektuar me HIV në Botsvana, i cili ka shkallën e tretë më të lartë të infeksionit HIV në botë.

Foshnjat filluan ART-në brenda një mesatare vetëm shtatë orë pas lindjes.

kolana e librave

Progresi i tyre u krahasua me të posalindurit e infektuar me HIV që filluan ART-në rreth katër muajsh pas lindjes.

Të dy grupet u ndoqën për dy vjet, me mostra gjaku të marra në interval të rregullt.

Numri i qelizave të infektuara me HIV (qelizat e rezervuarit) në foshnjat që morën ART të menjëhershme ishte shumë më i ulët se në ata që filluan ART muaj pas lindjes, studiuesit raportojnë më 27 nëntor në revistën Science Translational Medicine.

Në fakt, nivelet e qelizave të rezervuarit në grupin e trajtimit të menjëhershëm ishin madje shumë më të ulëta sesa ato që shihen te të rriturit që marrin ART për një mesatare prej 16 vjetësh, tha ekipi.

“Nëse përfundimisht mund t’i eliminojmë qelizat e rezervuarit të infektuar me HIV, ne mund ta quajmë këtë një” kurë HIV “,” tha Dr. David Rosenthal, i cili nuk ishte i përfshirë në studimin e ri. Ai drejton Qendrën për HIV për të Rritur, Adoleshentë dhe Fëmijë në Northwell Health në N.Y.

Uljet në qelizat e rezervuarit, si dhe reagimet më të mira imunitare të foshnjës, u vërejtën pas trajtimit të menjëhershëm, vuri në dukje Rosenthal.

“Të dyja këto gjetje janë shumë tërheqëse për këtë fushë dhe shënojnë një hap të rëndësishëm përpara në trajtimin më të mirë të transmetimit HIV nënë-fëmijë”, tha ai.

stop hiv
stop hiv

Dhe pasqyrat e reja mund të përmirësojnë jetën e të gjithë njerëzve me HIV pozitiv, pavarësisht nga mosha e tyre, shtoi Rosenthal.

“Studime të tilla si këto na lejojnë të trajtojmë më mirë të porsalindurit e infektuar me HIV, por gjithashtu na japin një dritare të rëndësishme për mënyrat se si mund ta kuptojmë dhe mposhtim virusin HIV,” shpjegoi ai.

“Pra, ndërsa ne përmirësojmë shëndetin e këtyre 10 të posalindurve në këtë studim, ne jemi njëkohësisht duke kuptuar mekanizmin me të cilin HIV shmang sistemin imunitar, duke na lejuar kështu që të hartojmë trajtime më të mira.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Rrëfimi i ish-gruas së portierit të Napolit

“Mori SIDA-n në dasmën e Maradonës, vdiq i harruar”