MENU
klinika

10 kuriozitete

Me siguri nuk i dini këto fakte interesante për Marsin!

10.12.2019 - 19:07

Marsi është planeti i dytë më i vogël në Sistemin Diellor, dhe ka disa fakte vërtet interesante për të.

1. Ju do ndiheni më të lehtë në Mars

Mars

Nëse ju do shkoni në Mars, do ndiheni më të lehtë. Kjo sepse në planetin e kuq ju do përjetoni 62.5% më pak gravitet, sesa në Tokë.

2. Marsi ka malin më të madh në të gjithë sistemin diellor

Mars 

Mali më i lartë në sistemin diellor ndodhet në Mars, ai është 22 km i gjatë dhe me diametër 600 km. Mendohet të jetë mal vullkanik.

Sipërfaqja e tij është sa Franca kontinentale, ndërsa për lartësi është 3 herë më i lartë se Everesti, informon dritare.net

3. Kush e zbuloi Marsin?

Image result for mars discover

Është e pamundur të thuhet se kush e zbuloi Marsin, sepse është parë me sy të lirë për mijëra vjet më parë. Në vitin 1609, dijetari italian Galileo Galilei vuri re Marsin me një teleskop primitiv për t’u bërë “babai i astronomisë vëzhguese”, informon dritare.net

4. Planeti Kajro

Mars

“Mars” në arabisht do të thotë Kajro , qyteti u quajt kështu, sepse u ndërtua pikërisht kur Marsi po dukej me sy.

LEXO DHE :  Horoskopi i datës 10 dhjetor 2019

5. Një vit në Mars

Mars

Një vit në Mars është e barabartë me 687 ditë të Tokës , ndërsa një ditë në Planetin e Kuq zgjat vetëm 40 minuta më shumë sesa në Tokë.

6. Një tjetër qasje e Marsit

Në vitin 2003, Marsi bëri qasjen më të afërt me Tokën, duke ardhur 34.8 milionë milje më afër planetit tonë. Sipas NASA-s, në vitin 2278 do të vijë edhe njëherë kaq pranë, informon dritare.net.

7. Epoka e akullit

Mars

Epokën e akullit, Marsi e përfundoi 400.000 vjet më parë, këtë e kanë treguar imazhet radar.

8. Shenja jete

Image result for 8 hints of life on mars

Në 2014, Rover Curiosity zbuloi gropëza metani, të cilat shkencëtarët e NASA-s i cilësonin shenja jete, të lashta.

9. Uji në Mars

Curiosity Mars rover

Në shtator të 2015, shkencëtarët shikuan se gjatë verës në planetin e kuq kishte rrjedhje uji.

10. Njerëz në Mars

Related image

Në vitin 2030,  NASA ka planifikuar të krijojë koloninë “Toka e pavarur” në Mars. Po ashtu, programi “Apollo” i lejon njerëzit të udhëtojnë në Mars, ndërsa “Unlike Apollo”, do i lejojë të qëndrojnë atje. NASA, në dekadat në vazhdim planifikon krijimin e një pranie njerëzore jashtë Tokës, duke qëndruar me periudha të gjata kohore në Mars.