MENU
klinika

Së shpejti mund të gjejmë zgjidhje?!

Miratohet ilaçi për trajtimin e kancerit të gjirit

25.12.2019 - 16:27

Ilaci Enhertu ka marrë miratimin e përshpejtuar për trajtimin e faktorit të rritjes së indifermitit ose të faktorit metastatik  të rritjes së epidermës njerëzore (HER2)në kancerin e gjirit, njoftoi të Premten Administrata e Ushqimit dhe e Barnave FDA.

Deri më tani, një antigrup antitrupash i drejtuar nga HER2 dhe konjugat i frenuesit të topizomerazës, rekomandohet për të rriturit me kancer të gjirit të pasigurtë ose metastatik HER2, të cilët kanë marrë të paktën dy regjime të mëparshme anti-HER2 në mjedisin metastatik. Doza e rekomanduar e Enhertu është një infuzion intravenoz prej 5.4 mg / kg një herë në tre javë (cikël 21-ditor) deri në përparimin e sëmundjes ose toksicitet të papranueshëm.

Miratimi i Enhertu u bazua në të dhënat klinike nga 184 gra me kancer të gjirit të paqëndrueshëm dhe / ose metastatic HER2 të cilat më parë kishin marrë dy deri në 17 terapi anti-HER2 në mjedisin metastatik. Pacientët morën Enhertu çdo tre javë dhe iu nënshtruan imazheve të tumorit çdo gjashtë javë. Studiuesit gjetën një normë të përgjithshme përgjigjeje prej 60.3 përqind dhe një kohëzgjatje mesatare të përgjigjes prej 14.8 muajsh.

Rekomandimi i informacionit për Enhertu përfshin një Paralajmërim, i cili këshillon mjekët  në lidhje me rreziqet për sëmundjen interstitiale të mushkërive (ILD) dhe toksicitetin e embrionit-fetusit. Pacientët kanë raportuar pneumoni me trajtim Enhertu, dhe disa raste kanë rezultuar me vdekje.

kanceri i gjirit

Deri më tani duhet të ndërpritet përgjithmonë në pacientët me ILD të shkallës 2 ose më të lartë

fektet anësore të raportuara më së shpeshti të Enhertu përfshijnë nauze, lodhje, të vjella, alopeci, kapsllëk, ulje të oreksit, anemi, ulje të numrit të neutrofileve, diarre, leukopenia, kollë dhe ulje të numrit të trombociteve.

kanceri i gjirit

 Deri më tani mund të mbart rrezikun për mosfunksionim të ventrikulit të majtë të zemrës , i cili është treguar me terapi të tjera të drejtuara nga HER2 për kancerin e gjirit.