MENU
klinika

Ja çfarë duhet të dini patjetër!

Po kërkoni një listë të simptomave të presionit të lartë të gjakut?

09.12.2019 - 11:41

Nëse po kërkoni një listë të simptomave dhe shenjave të presionit të lartë të gjakut (HBP ose hipertension), nuk do t’i gjeni.

Kjo për shkak se shumicën e kohës, nuk ka asnjë shenjë.

Miti: Njerëzit me presion të lartë të gjakut do të pësojnë simptoma, si nervozizëm, djersitje, vështirësi në gjumë ose skuqje të fytyrës.

E vërteta: Presioni i lartë i gjakut është një “vrasës i heshtur” kryesisht pa simptoma. Nëse e injoroni presionin e gjakut sepse mendoni se një simptomë ose shenjë e caktuar do t’ju paralajmërojë për problemin, ju keni një shans të rrezikshëm në jetën tuaj.

presioni i gjakut-konica.al
  • Rekomandim:

NUK përpiqeni të diagnostikoni veten. Diagnostifikimi klinik duhet të bëhet vetëm nga një mjek.

Njihni numrat tuaj normal të presionit të gjakut dhe bëni ndryshime që kanë rëndësi për të mbrojtur shëndetin.

Në shumicën e rasteve, presioni i lartë i gjakut nuk shkakton dhimbje koke ose hundë.

Provat më të mira tregojnë se presioni i lartë i gjakut nuk shkakton dhimbje koke ose hundë, përveç në rast krize hipertensioni, urgjencë mjekësore kur presioni i gjakut është 180/120 mm Hg ose më i lartë. Nëse tensioni i gjakut është jashtëzakonisht i lartë dhe keni dhimbje koke ose hundë dhe nuk ndiheni mirë, prisni pesë minuta dhe provoni përsëri. Nëse vlerat mbeten në 180/120 mm Hg ose më lartë, telefononi menjëherë ambulancën.

Nëse jeni duke përjetuar dhimbje koke të rëndë ose hundë dhe nuk jeni mirë, kontaktoni mjekun pasi ato mund të jenë simptoma të kushteve të tjera shëndetësore.

  • Simptoma të tjera që lidhen pa shqetësime

Një sërë simptomash mund të lidhen indirect , por jo gjithmonë shkaktohen nga presioni i lartë i gjakut, siç janë:

Pikat e gjakut në sy: Pikat e gjakut në sy (hemoragji nënkjunktivale) janë më të shpeshta te njerëzit me diabet ose tension të lartë, por asnjëra gjendje nuk shkakton njollat e gjakut. Sidoqoftë, një mjek i syrit (okulisti) mund të jetë në gjendje të zbulojë dëmtimin e nervit optik të shkaktuar nga presioni i lartë i gjakut i patrajtuar.

Skuqja e fytyrës: Skuqja e fytyrës ndodh kur enët e gjakut në fyt hollohen. Mund të ndodhë në mënyrë të paparashikueshme ose si përgjigje ndaj shkaqeve të caktuara siç janë ekspozimi i diellit, moti i ftohtë, ushqimet pikante, era, pije të nxehta dhe produkte për kujdesin e lëkurës.

presioni i gjakut-konica.al

Skuqja e fytyrës mund të ndodhë gjithashtu me stres emocional, ekspozim ndaj nxehtësisë ose ujit të nxehtë, konsumimit të alkoolit dhe stërvitjes – të gjitha këto mund të rritin përkohësisht presionin e gjakut. Ndërsa skuqja e fytyrës mund të ndodhë ndërsa tensioni i gjakut është më i lartë se zakonisht, presioni i lartë i gjakut nuk është shkaku i skuqjes së fytyrës.

Marramendje: Ndërsa marramendja mund të jetë një efekt anësor i disa ilaçeve të presionit të gjakut, ajo nuk shkaktohet nga presioni i lartë i gjakut. Sidoqoftë, marramendja nuk duhet të injorohet, veçanërisht nëse fillimi është i papritur. Marramendje e papritur, humbja e ekuilibrit ose koordinimi dhe problemet e ecjes janë të gjitha shenja paralajmëruese të një goditje në tru. Presioni i lartë i gjakut është një faktor kryesor rreziku për goditje në tru.