MENU
klinika

Sot jam 64 vjec dhe gëzoj shëndet të plotë

Prindërve të mi u thanë se nuk mbijetoja as 1 vit

09.12.2019 - 12:22

Beni lindi me një defekt kritik kongjenitale të zemrës (CHD kritike), gjatë një kohe kur fëmijët e lindur me CHD kritike zakonisht vdiqën para ditëlindjes së tyre të parë.

Beni mbijetoi, dhe tani si një i rritur që jeton me një CHD kritike, ai tregon sa i rëndësishëm është kujdesi i vazhdueshëm mjekësor dhe hulumtimi i vazhdueshëm për të tjerët që jetojnë me CHD kritike.

Unë linda me një defekt në zemër, tetralogji të Fallotit, në vitin 1954. Prindërve të mi u thanë se nuk do të mbijetoja as një vit. Në atë kohë, opsioni i kirurgjisë ishte i ri dhe shumë pak mjekë ishin të aftë në këtë lloj procedure. Në vitin 1966, në moshën njëmbëdhjetë vjeç, bëra kirurgji korrigjuese.

Kujdesi mjekësor kishte përparuar paksa dhe unë kisha shumë fat. Po shkoja mirë deri në maj të vitit 1969, kur zbuluam që rrahjet e zemrës sime ishin të rrezikshme, ishin shumë të ulta: më pak se 30 rrahje në minutë. Kështu që, më 21 maj 1969, mora aparatin e pare kardiak. Përsëri, për shkak të zhvillimeve të reja në kujdesin mjekësor, pata fat. Përparimet në teknologjinë e aparateve kardiake kanë përmirësuar vazhdimisht cilësinë time të jetës.

Sot, unë jam 58 vjeç dhe kam një defibrilator kardiak të implantuar, një pajisje e vogël që ndihmon në trajtimin e rrahjeve të parregullta të zemrës.

Për shkak të përparimeve në mjekësi , sot fëmijët mund të marrin kujdesin e nevojshëm brenda javëve të para të jetës. Nëse do të lindja sot me të njëjtën defekt të zemrës, operacioni do të bëhej në moshën 4-8 javësh.

Ndërsa komuniteti mjekësor mëson dhe ecën përpara, njerëzit me defekte në zemër kanë dhe do të përfitojnë si rezultat i kërkimeve shkencore. Tani, jetojmë më gjatë, kemi jetë më të shëndetshme. Sidoqoftë, operacioni nuk është një kurë totale, dhe, ndërsa plakemi, ne ende vuajmë efekte të këtyre kushteve. Kujdesi i vazhdueshëm mjekësor dhe hulumtimi i vazhdueshëm është me rëndësi jetike për secilën pjesë të jetës sonë.

Ju faleminderit për mbështetjen e studimit në defektet e lindura të zemrës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mesazh nga një baba i penduar

“Po nuk shpëtoi vajza, vras veten!”