MENU
klinika

Nga The Hill

Pse gjithë kjo ‘luftë’ për Ballkanin Perëndimor?

03.12.2019 - 17:07

Ballkani Perëndimor, një rajon i përbërë nga gjashtë kombe të vogla evropiane, është më i vogël se Miçigani dhe më pak i populluar sesa New York.

Historikisht, si një zonë e paqëndrueshme gjatë viteve 1990, ishte e rëndësishme për politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara, siç dëshmohet nga ndërhyrja për të parandaluar spastrimin etnik dhe për të promovuar një Evropë që mund të jetë një e tërë dhe në paqe.

Tre dekada të angazhimit aktiv amerikan në këtë rajon kanë patur më shumë suksese sesa dështime. Por angazhimi i vonuar i Amerikës në Ballkanin Perëndimor në fund të viteve 1980 kushtoi shumë jetë.

Mjafton të kujtojmë tragjedinë e spastrimit etnik të ndërmarrë nga regjimi serb në Beograd dhe fjalimet e famshme të Sekretarit Amerikan të Shtetit James Baker që Shtetet e Bashkuara nuk kishin “asnjë qen në këtë luftë”.

Mendimi i tij pasqyroi një iluzion se evropianët mund të kishte marrë një rol udhëheqës në ndalimin e dhunës së nxitur nga serbi Slobodan Millosheviç.

Këtë ide e kishin shumë liderë evropianë në atë kohë, duke kulmuar me deklaratën jashtëzakonisht naive të ish-Ministrit të Jashtëm Luksemburg, Zhak Poos se kjo do të ishte “koha e Evropës”.

Bashkimi Evropian tregoi se ishte i paaftë për të ndërmarrë veprime serioze për të ndaluar vrasjet sistematike në Jugosllavi, veçanërisht në Kroaci dhe Bosnje-Hercegovinë.

Vetëm me NATO-n, me angazhimin amerikan, ishin aleatët në gjendje të përfundonin luftën në Bosnjë në 1995 dhe më pas të ndalonin spastrimin etnik në Kosovë në 1999.

Kuptohet se zhvillimet lokale në Ballkanin Perëndimor nuk janë kurrë lokale. Rajoni mbetet një zonë gjeopolitike e lojtarësh të shkëlqyeshëm, shpesh me interesa kontradiktore dhe qëllime strategjike.

kolana e librave

Kur lojtarët si Rusia përpiqen të rritin ndikimin e tyre, rezultati është përkeqësimi i paqëndrueshmërisë rajonale. Perëndimorët, në të kundërt, kërkojnë të stabilizojë rajonin. Kina, si një lojtar i ri pa lidhje historike, ekonomike dhe kulturore me Ballkanin Perëndimor, tani është duke u përpjekur të rrisë ndikimin e saj aty.

Kur konflikti në Kosovë u bë i dhunshëm në 1998, Presidenti Klinton dërgoi tre diplomatët kryesorë, Robert Gelbard, Christopher Hill dhe Richard Holbrooke. Vetëm pasi amerikanët kritikuan pasivitetin e evropianëve, qeveria qendrore caktoi Ambasadorin Wolfgang Petritsch, diplomatin e lartë austriak në Beograd, si një të dërguar të veçantë për Kosovën.

Shtetet e Bashkuara tani kanë riaktivizuar fuqinë diplomatike me emërimin e Matthew Palmer si një të dërguar special për Ballkanin Perëndimor si dhe emërimin e Richard Grenell, ambasador në Gjermani, si një të dërguar special për dialogun Kosovë dhe Serbi, i cili thekson rëndësinë e Ballkanit Perëndimor për diplomacinë amerikane.

Bashkimi Evropian ka lehtësuar bisedimet midis Kosovës dhe Serbisë që nga viti 2011, por këto nuk kanë prodhuar rezultatet e pritshme.

Megjithëse Bashkimi Evropian ka udhëhequr dialogun në Beograd dhe Prishtinë, Shtetet e Bashkuara kanë luajtur me të vërtetë një rol të rëndësishëm. Kur Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian bashkëpunojnë dhe ndajnë të njëjtin këndvështrim për Ballkanin Perëndimor, njeriu sheh shpresë dhe përparim. Kur Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian nuk janë dakord, të gjithë shohin vetëm dështim.

Daniel Hamilton, një ekspert për këtë marrëdhënie, shkroi se interesat e përbashkëta transatlantike mund të “avancojnë më së miri me një Amerikë që është një fuqi evropiane, jo vetëm një fuqi në Evropë.”

Tre dekada më parë, ish-Ministri i Jashtëm Austriak Alois Mock tha shumë qartë “Ose ne e bëjmë atë,” tha ai, duke iu referuar bashkëpunimit, “ose të tjerët e bëjnë atë, por do ta bëjnë ndryshe.”

Evropa pas Luftës së Dytë Botërore ka qenë një histori suksesi sepse u pa nga të dy palët e oqeanit si orë transatlantike, ”dhe Amerika si një fuqi evropiane, jo thjesht një fuqi në Evropë.

Faruk Ajeti është një studiues i Fondacionit Austriak Marshall Plan në Shkollën Johns Hopkins të Studimeve Ndërkombëtare të Avancuara dhe një studiues i lidhur me Institutin Austriak për Politikën Ndërkombëtare në Vjenë.