MENU
klinika

AlbChrome zbulon shifrën

Pusi nr. 9/ Investimi më i madh në sektorin minerar

26.12.2019 - 14:27

Me investime që kapin vlerën 27.3 milionë USD, AlbChrome, ka shënuar një rekord investimesh për vitin 2019 në minierën e Bulqizës, që administrohet nga kompania.

Së fundmi ka nisur funksionimin “Kali i Betejës” i një vargu të tërë investimesh, Pusi numër 9, investimi më i madh në sektorin minerar në Shqipëri gjatë 30 viteve të fundit.

“Ndërtimi i pusit 9, së bashku me të gjitha instalimet e tjera tekniko teknologjike bashkëkohore me vlerë gati 20.5 milion USD, Traverbanku i Klosit me vlere rreth 5,2 milion USD dhe montimi i makinës së re ngritëse në Pusin nr. 3 me vlerë 1.6 milion USD do të bëjnë të mundur vazhdimin e aktivitetit minerar në këtë minierë në kushte të sigurta pune”– shpjegon drejtori Ekzekutiv i AlbChrome, Luan Saliaj.

Hapja e Pusti nr. 9 pritet të sjellë realizimin e një prodhimi vjetor të minierës prej 100 mijë ton mineral kromi, çka do tia rrisë jetëgjatësinë asaj me të paktën 20 vite, gjë që premton hapjen e vendeve të reja të punës.

Ky projekt gjigand, për të cilin punimet kanë nisur që në vitin 2014, u finalizua me sukses dhe është një nga projektet më të jashtëzakonshme dhe më të rëndësishme, jo vetëm për Minierën e Bulqizës, por për të gjithë ekonominë e Shqipërisë, pasi një investim strategjik i tillë rrit ndjeshëm kapacitetin prodhues të minierës, duke ulur kostot e prodhimit të ferrokromit.

Hapja e pusit 9, së bashku me gjithë të tjerat të kryera që nga viti 2013, bën që vlera totale e investimeve të AlbChrome në sektorin minerar në Shqipëri të prekë shifrën e 55.6 milionë USD, shifër kjo e cila do t’i kalojë 70 milionë USD brenda vitit 2021.

Që kur AlbChrome mori në zotërim minierën kryesore të Bulqizës, numri i punonjësve të saj është shtuar me mbi 400, kryesisht me të punësuar të rinj nga qyteti i Bulqizës. Në fakt, aktualisht janë të punësuar mbi 1200 punonjës, nga 841 që kanë qenë më 2013, dhe pritet që numri i personelit të shtohet me të paktën 200 profesionistë të tjerë në subjektet e Minierës së Kromit në Bulqizë, në Traverbankun e Klosit, në Impiantin e seleksionimit në Klos, në Uzinën e Ferrokromit në Burrel, në Uzinën e Ferrokromit në Elbasan dhe në zyrat qendrore në Tiranë.

Deri më tani për të gjithë këta punonjës alokohet një fond pagash vjetore prej rreth 12 milionë dollarësh, ndërkohe qe Grupi Balin ka patur një fond total pagash prej 49,6 milionë euro për vitin e kaluar. Punësimi dhe këto të ardhura janë një proces zinxhir që ndikojnë në rritjen e konsumit, të mirëqenies dhe në pagimin e më shumë taksave në të gjitha lokalitetet ku kompania vepron.

Në vitin 2020, Albchrome ka planifikuar të investojë 10 milionë USD. Investimet do të jenë të fokusuara në: hapjen e vendburimit të Qafë Buallit, zhvillimin e projektit të thellësise të Minierës së Bulqizës, zbatimin e projektit të sistemit të pluhurkapjes në UFK Elbasan, në drejtim të teknologjisë dhe automatizimit të uzinave dhe minierës, si dhe në remontin e furres nr. 3 në UFK Elbasan.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN