MENU
klinika

Një fazë e re në marrëdhënien e shteteve

Rusia e Kina nisin bashkëpunimin ‘historik’

02.12.2019 - 19:36

Rusia ka filluar furnizimin me gaz në Kinë përmes tubacionit “Power of Siberia”, projekti më i madh i gazit në historinë e saj dhe një simbol i marrëdhënieve të mira të Moskës me Pekinin në një kohë të përkeqësimit të marrëdhënieve me perëndimin.

E quajtur “kontrata e shekullit” nga grupi rus i gazit Gazprom, marrëveshja prej 55 miliardë dollarë me CNPC kryesore të naftës dhe gazit të Kinës do të lejojë 38bn metra kub në furnizimet vjetore të gazit në Kinë përmes tubacionit 3.000 km që përshkon Siberinë në kufirin kinez në jug-lindje.

Tubacioni do t’i lejojë Gazpromit të rrisë ndjeshëm eksportet e gazit në ulje të kërkesës dhe çmimeve të gazit në tregjet tradicionale të eksportit të Evropës dhe Turqisë. Puna për tubacionin filloi menjëherë pasi SHBA dhe BE vendosën sanksionet e para të lidhura me Krimenë kundër Rusisë.

Për Kinën, ekonominë më të madhe e Azisë, projekti do të ndihmojë për të siguruar energjinë në mes të rënies së prodhimit të brendshëm të gazit dhe kërkesës në rritje. Ai gjithashtu duhet të ndihmojë në luftimin e ndotjes së ajrit në rajonet veri-lindore të varura nga qymyri.

“Kjo është me të vërtetë një ngjarje historike, jo vetëm për tregun global të energjisë, por para së gjithash për ne, për Rusinë dhe Kinën,” tha Putin nga Soçia. “Ky hap na afron drejt arritjes së qëllimit të vendosur së bashku me Xi Jinping për të rritur qarkullimin e tregtisë së ndërsjellë në 200 miliardë dollarë deri në vitin 2024.”

“Ky është fillimi i një faze të re të bashkëpunimit tonë,” tha Xi. “Ne do të forcojmë bashkëpunimin në fusha të ndryshme midis vendeve tona, “tha z. Xi.

Kina gjithashtu është ende në bisedime me Gazprom për dy tubacione shtesë gazi.