MENU
klinika

Miratohet pajisja e parë njëpërdorimëshe

Sëmundjet e pankreasit do të diagnostikohen më shpejt

18.12.2019 - 16:43

Duodenoskopët e pastruar në mënyrë jo të duhur – një lloj endoskopi i përdorur për të diagnostikuar sëmundjen në pankreas dhe kanalet biliare – kanë qenë të lidhura me qindra raste të infeksioneve të rënda, ndonjëherë fatale tek  pacientët.

Tani, miratimi i Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA) i duodenoskopit të parë të disponueshëm duhet të hapë valën për procedurat që thuajse e eleminojnë atë shqetësim. “Disponueshmëria e një duodenoskopi njëpërdorimësh përfaqëson një tjetër hap të madh përpara për përmirësimin e sigurisë së këtyre pajisjeve, të cilat përdoren në më shumë se 500,000 procedura  çdo vit”, tha Dr. Jeff Shuren, i cili drejton Qendrën e FDA për Pajisjet dhe Shëndetin Radiologjik.

“Në dallim nga duodenoskopët që përdoren në pacientë të shumtë, një duodenoskop njëpërdorimësh nuk ka nevojë të përpunohet, duke eleminuar rrezikun e infeksionit të mundshëm për shkak të përpunimit joefektiv”, tha ai në një deklaratë të Premten.

Siç është raportuar në fillim të këtij viti nga Neë York Times, shpërthimet e sëmundjes serioze të lidhura me duodenoskopët  me mikrobe janë raportuar në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë gjatë dekadës së fundit.

Një nga shpërthimet më famëkeqe ndodhi në Seattle midis 2012 dhe 2014, kur më shumë se 30 pacientë që i nënshtroheshin duodenoskopisë u infektuan me shtame bakteriale rezistente ndaj antibiotikëve. Njëmbëdhjetë pacientë vdiqën në atë shpërthim. Dhjetra raste të tjera kanë ndodhur në vitin 2013 në një spital në Park Ridge, Ill. Dhe në vitin 2015, dy pacientë vdiqën dhe pesë të tjerë u sëmurën në Qendrën Mjekësore Ronald Reagan UCLA në Los Angeles, pasi iu nënshtruan procedurave duke përdorur duodenoskopë të sterilizuar në mënyrë jo të duhur, raportoi Times .

Problemi, thonë ekspertët, është se këto instrumente janë jashtëzakonisht të ndërlikuar, kështu që është gati e pamundur të eliminohen plotësisht mikrobet nga të gjitha sipërfaqet. Siç shpjegoi FDA, “duodenoskopi fleksibël, me dritë ,futet përmes gojës dhe stomakut të pacientit për të hyrë në majën e zorrëve të holla”.

Megjithatë, “duodenoskopët janë pajisje komplekse mjekësore me shumë pjesë të vogla  që mund të jenë të vështira për t’u pastruar,” tha agjensia. “Pajisja mund të bllokojë indin ose lëngun e ndotur në çarjet e tij dhe, nëse nuk pastrohet dhe dezinfektohet plotësisht, ai mund të transmetojë bakteret që shkaktojnë infeksion midis pacientëve.”

Në fakt, testet e bëra në duodenoskopë që iu nënshtruan pastrimit të rreptë siç përcaktohej nga udhëzimet, treguan  rreth 1 në çdo 20 organizma të ruajtur “që janë më shpesh të shoqëruar me sëmundje”, tha FDA.

Sidoqoftë, duodenoskopi  njëpërdorimësh EXALT Model D i miratuar rishtazi ka për qëllim përdorimin në një pacient të vetëm, dhe pastaj hidhet . Kjo mund të ndihmojë në dhënien fund të rrezikut të infeksioneve nga pacienti në pacient , ndërsa ende i lejon pacientët qasje në një procedurë minimale invazive.

“Përmirësimi i sigurisë së duodenoskopëve është një përparësi kryesore për FDA pasi që pajisjet e tilla mbeten kritike për kujdesin për shpëtimin e jetës për shumë pacientë,” tha Shuren.

Një pajisje largimi ka qenë prej kohësh një qëllim i FDA, i cili gjurmoi me shpejtësi zhvillimin dhe miratimin e pajisjes EXALT.