MENU
klinika

Zbulimi

Shtesat Omega-3 trajtojnë ankthin?

03.12.2019 - 12:48

Shtojcat e acidit yndyror Omega-3 mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të ankthit tek njerëzit që diagnostikohen me një sërë problemesh shëndetësore fizike dhe mendore, sipas një përmbledhjeje të botuar në 14 Shtator 2018, JAMA Network Open.

Raporti përmblodhi gjetje nga 19 studime të ndryshme dhe përfshinte 1200 njerëz. Shumica e studimeve krahasuan shtesat omega-3 me një qetësues. Të marra së bashku, studimet përfshinë njerëz me një sërë problemesh shëndetësore, duke përfshirë sulmet në zemër, çrregullimin e deficitit të vëmendjes, abuzimin e substancave, depresionin dhe sëmundjen e Parkinsonit, si dhe disa grupe pa ndonjë diagnozë specifike klinike.

Studiuesit zbuluan se personat që morën doza të larta omega-3 (deri në 2,000 mg në ditë) dukej se kishin zvogëlimin më të madh të simptomave të ankthit.

Acidet yndyrore omega-3, të cilat zakonisht rrjedhin nga vaji i peshkut, kanë një numër efektesh biologjike në trup. Membranat e trurit përmbajnë një përqindje të lartë të këtyre yndyrnave, dhe studimet njerëzore sugjerojnë që mungesa e omega-3 në tru mund të shkaktojë çrregullime të ndryshme të sjelljes dhe psiqike.

Tani për tani, është shumë shpejt për të rekomanduar shtesa me dozë të lartë omega-3 për trajtimin e ankthit.

Teste më të mëdha për të testuar shtesat (të vetme dhe të kombinuara me trajtime standarde) janë të nevojshme, thonë autorët e studimit.