MENU
klinika

Këshillat

Si të shmangni njollat e dhëmbëve kur të shijoni verë të kuqe?

11.12.2019 - 14:00

“Ju nuk keni pse të mbani dhëmbët me njolla nëse i festoni festat me verë të kuqe”, thotë një ekspert.

“Fuqia e smaltit dhe sa i prirur jeni për ndërtimin e pllakave është thelbësore për sa mund të njollosen dhëmbët”, tha Dr. Uchenna Akosa, drejtuese e Rutgers University University Dental Associates dhe mjeke e fakultetit të Rutgers School of Dental Medicine në Neë Brunswick, NJ

Akosa e quajti verën e kuqe një “kërcënim të trefishtë” për një buzëqeshje të bukur.

“Kur pini verë të kuqe, po hasni një kërcënim të trefishtë për bardhësinë e dhëmbëve tuaj: anthocyanins, që janë pigmentet në rrush që i japin verës së kuqe ngjyrën e saj të pasur; taninet, të cilat ndihmojnë në lidhjen e pigmentit në dhëmbë; dhe aciditetin e gjetur në verë, e cila ngjan me smaltin, duke e bërë atë më poroze dhe është më e lehtë që njolla të ngjitet”, tha ajo në një njoftim për lajmet Rutgers.

Akosa ofroi këto këshilla për parandalimin e njollave të verës së kuqe tek dhëmbët:

Dini kur të lani. Pllaka mund të bëjë që të duket sikur dhëmbët janë njollosur, kështu që ju duhet të lani dhëmbët 30 minuta pasi se të pini verë të kuqe – por jo menjëherë pasi, pasi pasta e dhëmbëve mund të shkaktojë më shumë gravurë.

Shmangni përzierjen e verërave. Mos pini verë të bardhë para verës së kuqe, sepse acidi shtesë në verën e bardhë do të përkeqësojë ngjyrosjen.

Hidhni pak ujë. Lëngu i ujit në gojë pasi të pini verë ndihmon në uljen e aciditetit të verës dhe stimulon rrjedhën e pështymës, e cila lufton bakteret e dëmshme dhe ruan pH ideal në gojë.

Përtypni ushqimin. Përtypja gjithashtu stimulon pështymën. Djathi është një partner i përsosur për verën sepse stimulon pështymën dhe zvogëlon aciditetin nga vera, tha Akosa.

Merrni pastrime të rregullta dentare. Pastrimet ndihmojnë në heqjen e pllakës, një substancë acid që dëmton smaltin e dhëmbit. Nëse nuk pastrohet, mund të çojë në zgavra.