MENU
klinika

Kardiologu thotë që është një mrekulli

“Sot jetoj vetëm falë instiktit tim!”

25.12.2019 - 16:21

Sëmundja e zemrës kurrë nuk ishte diçka për të cilën shqetësohesha. Unë e di se është vrasësi numër një i grave, por gjithmonë kam bërë gjithçka “si duhet”. Ushtrohem  rregullisht.

Mbaj një peshë të shëndetshme. Nivelet  janë të mirë, kështu që nuk kam kolesterol të lartë ose hipertension. Por unë kam një faktor rreziku – babai im ka një histori të sëmundjes koronare të zemrës.

Pavarësisht se jam përgjithësisht i shëndetshëm, më pak se një vit më parë, zbulova se kisha një bllokim 99% në arteriet koronare që zbriste. Është arteria koronare më e madhe dhe bllokimi mund të shkaktojë sindromën e papritur të vdekjes kardiake.

Para diagnozës sime, fillova të provoja simptoma gjatë ushtrimeve. Ndjeva një djegie në pjesën e pasme të fytit . Për ca kohë, ndodhi vetëm ndërsa vrapoja. Por u përkeqësua në mënyrë progresive, derisa filloi të ndodhte edhe kur ngjisja shkallët . E dija se diçka nuk ishte në rregull; kjo nuk ishte normale për mua. Shkova te mjeku i familjes, i cili mendoi se ishte sëmundja e refluksit të stomakut dhe më dha mjekim. Ilaçet nuk funksionuan. Vazhdova të përjetoja të njëjtat simptoma.

Vendosa të shkoj në një qendër të kujdesit urgjent aty pranë. E dija se diçka nuk ishte në rregull. Unë thjesht nuk u ndjeva mirë. Ata bënë një elektrokardiogram (ose EKG), dhe ishte normale. Sidoqoftë, asistentja e mjekut më kërkoi t’i bëja një favor. Ajo më kërkoi të mos vrapoja gjatë fundjavës dhe të shkoja të shikoja shoqen e saj, një kardiologe . Unë isha i shqetësuar, por thjesht vazhdoja të përpiqesha të qqetësohesha  . Thoja me vete : “Jam vetëm 51 vjeç, kolesteroli  ka qenë gjithmonë normal, nuk jam mbipeshë dhe ushtrohem rregullisht!”

Jam shumë mirënjohës që ajo më dha atë këshillë. Shkova për të parë kardiologen që ajo rekomandoi. Ajo mori historinë time të plotë dhe bëri gjithë punën e zakonshme të laboratorit. Gjithçka ishte normale, por ishte akoma e shqetësuar dhe vendosi të më bënte një test stresi. Testi i stresit tregoi disa ndryshime të vogla nga EKG kur rrahja e zemrës shkoi mbi 150. Gjithashtu  gjeti disa lëvizje anormale në murin e zemrës . Ai planifikoi një kateterizim kardiak, një rreze x të veçantë të zemrës, për ditën tjetër. Gjatë procedurës, ata gjetën bllokimin 99% në arteriet koronare zbritëse anësore të majtë dhe vendosën një stent në zemër menjëherë. Mbaj mend që thash :Cfarë? Unë? Një bllokim? Një stent?” Nuk dukej e mundur, por ishte! Pas procedurës, shkova në rehabilitimin kardiak.

Kanë kaluar gjashtë muaj nga procedura. Nuk e përjetoj më djegien në fyt .Po ashtu ka qenë e bezdisshme. Unë jam vetëm 51 vjec. Kam pasur simptoma mjaft të vogla që fillimisht u shkruajtën si urth. Megjithatë, unë pata një bllokim serioz në arteriet më të mëdha në zemër dhe mbijetova. Unë jam një i mbijetuar – kjo është sigurisht e matur.

Kardiologu thotë që është një mrekulli. Ai thotë se mbijetova sepse dëgjova trupin tim dhe vazhdoja të përpiqesha të gjeja një përgjigje. Inkurajoj çdo person tjetër që të bëjë të njëjtën gjë. Besoni veten dhe dëgjoni trupin tuaj. Nëse diçka nuk duket  mirë, mos ndaloni derisa të merrni një përgjigje.

Pas një përvoje të tillë, unë mendoj se jemi më të vetëdijshëm për atë që po ndodh në jetën tonë, thjesht duke ndjekur instiktin . Nuk më është dashur vërtet të bëj ndonjë ndryshim në stilin e jetës, i cili duket pak i çuditshëm, por tashmë isha duke ngrënë shëndetshëm dhe duke ushtruar. E vetmja gjë që unë jam duke punuar më shumë për të kontrolluar është stresi.

Unë kam një vajzë 11-vjeçare dhe gjej gëzim në gjithçka që bën! Shpresoj të jem rreth saj për shumë vite që do të vijnë.