MENU
klinika

Paralajmërimet

Të vëmendshëm ndaj simptomave të dështimit të zemrës!

10.12.2019 - 12:52

Dështimi i zemrës – ky term shpesh sjell në mendje rrahjet e fundit të zemrës.

Jo nuk ashtu. Dështimi i zemrës do të thotë që zemra nuk është në gjendje të pompojë mjaftueshëm gjak për të përmbushur nevojat e trupit. Efektet e zakonshme të dështimit të zemrës përfshijnë lodhjen, gulçimin dhe ënjtjen në këmbë.

Shumë njerëz janë të befasuar kur mësojnë se dështimi i zemrës është shpesh një gjendje e menaxhueshme. Marrja e medikamenteve, balancimi i ushtrimeve dhe pushimi, ndjekja e një diete të ulët të natriumit, dhe të qenit i kujdesshëm në lidhje me marrjen e lëngjeve mund të ndihmojë për ta mbajtur atë kontroll. Por dështimi i zemrës mund të jetë i paparashikueshëm. Pas një stërvitje të gjatë të qenit nën kontroll, ajo mund të ndizet, dhe madje kërkon një qëndrim në spital.

Ndonjëherë këto kriza vijnë nga jashtë, të shkaktuara nga një infeksion ose një ilaç. Sidoqoftë, shumicën e kohës ata zvarriten, duke e njoftuar veten me ndryshime delikate si të qenit më të lodhur se zakonisht ose duke fituar shpejt disa kg.

Nëse keni dështim të zemrës, shkoni tek mjeku nëse vëreni ndonjë nga këto shenja:

Shtimi i papritur i peshës (1-2 kg në një ditë ose 5 ose më shumë në një javë);

Enjtje në këmbë ose në kyçin e këmbës;

Dhimbje në bark;

Gulçim që nuk lidhet me stërvitjen;

Siklet ose probleme me frymëmarrjen kur qëndroni të shtrirë;

Zgjoheni duke mos marr dot frymë;

Kollitja ose përgjumja;

Lodhje e shtuar;

Konfuzion mendor;

Humbja e oreksit;

Për të monitoruar në mënyrë efektive simptomat , duhet të dini shenjat e gjendjes suaj. Kjo mund të jetë e ndërlikuar sepse simptomat mund të duket se vijnë dhe shkojnë dhe është e vështirë të tregohet ndryshimi midis efekteve anësore të ilaçeve dhe simptomave të vetë dështimit të zemrës, veçanërisht nëse ato janë të buta.

Edhe ndryshimet e vogla mund të jenë domethënëse. Duke parë simptomat e reja ose ndryshimet në ato ekzistuese, mund të gjurmoni ndryshimet me kalimin e kohës. Në fund të çdo dite, plotësoni në nje tabelë simptomat dhe shënoni ashpërsinë e tyre në një shkallë nga një deri në pesë.

goditje ne zemer-konica.al

Ndërsa shikoni të dhënat tuaja, pyesni veten:

A ka ndonjë model në simptomat e mia?

A duket se simptomat e mia po përmirësohen apo keqësohen?

A kam ndonjë simptomë të re?

A ka ndonjë gjë që nuk e kam shkruar?

Më e rëndësishmja, qëndroni në komunikim të ngushtë me mjekun dhe ekipin e kujdesit shëndetësor.

Së bashku mund të kapni ndryshime në gjendjen tuaj herët dhe të ndihmoni në shmangien e komplikimeve.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mesazh nga një baba i penduar

“Po nuk shpëtoi vajza, vras veten!”