MENU
klinika

Aprovohet ilaçi “Padcev”

Trajtimi i kancerit të avancuar të uretrës tashmë ka një zgjidhje

24.12.2019 - 18:05

Padcev, një antitrup i drejtuar Nektin-4 i antitrupave dhe frenues i mikrotubulit, ka marrë aprovim të përshpejtuar për trajtimin e kancerit urothelial të avancuar lokal ose metastatic urothelial, njoftoi Administrata e Ushqimit dhe ilaceve  (FDA) .

Kanceri urothelial është kanceri që fillon në qelizat e quajtura qeliza uroteliale që drejtojnë uretrën, fshikëzën, ureterët, legenin renal dhe disa organe të tjera. Qelizat uroteliale quhen edhe qeliza kalimtare. Këto qeliza mund të ndryshojnë formën dhe shtrirjen pa u shkëputur. Quhet edhe kanceri i qelizave kalimtare.

Padcev rekomandohet për të rriturit sëmundja e të cilëve ka përparuar gjatë marrjes së një trajtimi standard me një programues të programuar të vdekjes së receptorit-1 (PD-1) ose frenues të programuar të ligand 1 (PD-L1) dhe një terapi të bazuar në platin.

Miratimi u bazua në të dhënat klinike nga EV-201, një provë multicenterike me një krah të vetme të fazës 2 të 125 pacientëve me kancer urotelial të avancuar lokal ose metastatik, të cilët më parë kishin marrë trajtim me një PD-1 ose PD-L1 frenues dhe kimioterapi me bazë platin. Studiuesit gjetën një shkallë të përgjithshme përgjigjeje prej 44 përqind.

12 dhe 32 përqind e pacientëve patën një përgjigje të plotë dhe të pjesshme, përkatësisht. Kohëzgjatja mesatare e përgjigjes ishte 7.6 muaj.

Efektet anësore të raportuara më së shpeshti me Padcev përfshijnë lodhjen, neuropatinë periferike, uljen e oreksit, skuqjen, alopecinë, nauze, shijen e ndryshuar, diarre, sytë e thatë, skuqjen  dhe lëkurën e thatë.

Pacientët e trajtuar me Padcev janë gjithashtu të rrezikuar nga hiperglicemia. Mjekët duhet të monitorojnë nga afër nivelin e glukozës në gjak të pacientëve kur mjekohen me Padcev. Ata gjithashtu duhet të monitorojnë pacientët për neuropatinë e re ose përkeqësimin e periferisë dhe çrregullimet e syrit si sytë e thatë dhe ndryshimet e shikimit. Në rastin e neuropatisë periferike, Padcev duhet të ndërpritet plotësisht , zvogëlohet ose ndërpritet pjesërisht sipas nevojës. FDA gjithashtu vuri në dukje se pacientët që pësojnë ekstravazacion në sitin e infuzionit mund të kenë vonuar reagimet në vendin e ekstravazionit me dhimbje, fshikëza dhe rjepje të lëkurës.

Mjekët duhet të sigurojnë që një pacient të ketë qasje adekuate venoze përpara se të fillojë trajtimin Padcev.