MENU
klinika

Historia e Betës, një frymëzim për mua dhe...

U diagnostikua me kancer gjirit vetëm 27 vjeç

24.12.2019 - 18:21

Unë isha ulur pranë saj ndërsa ajo tregoi historinë e saj të diagnostikimit me kancer inflamator të gjirit në moshën 27 vjeç.

Nuk ishte hera e parë që kisha dëgjuar një grua të re të fliste përmes diagnostikimit dhe trajtimit të kancerit agresiv të gjirit, por mua mu desh të luftoja me lotët ndërsa dëgjoja  Betën të fliste .

Të gjithë pranë saj mundoheshin të mabnin lotët .

Cila ishte për situata që na pushtoi të gjithë ne?

Ishte  Beta duke folur për vizitën e saj të parë të mjekut dhe duke na thënë se gunga në gjoks ndoshta nuk ishte asgjë? Ose mbase kur thoshte se herën tjetër që pa një doktor për këtë ishte në dhomën e urgjencës, kur kanceri ishte përhapur në gjoks dhe ajo duhej të shtrohej në spital, të merrte disa raunde kimioterapi, dhe më vonë të kishte një mastektominë e dyfishtë.

Mund të ketë qenë momenteti kur ajo foli për tu pajtuar me infertilitetin në një moshë kaq të re. Nuk jam e sigurt se cila pjesë e historisë së Betës na preku më shumë, por e di se përvoja e të dëgjuarit dhe përjetimi i tregimeve ishte një përvojë e fuqishme për mua dhe për të gjithë ata që ishin të pranishëm.

Që atë ditë në filluam një fushatë  për të siguruar informacion në lidhje me kancerin e gjirit tek gratë më të reja se 45 vjeç. Fushata jonë tregon histori të vërteta për gra të reja, jeta e të cilave është prekur nga kanceri i gjirit. Këto histori rreth parandalimit, rrezikut, historisë së familjes dhe mbijetesës sjellin në jetë idenë se gratë e reja mund të preken personalisht nga kanceri i gjirit. Përmes këtyre dëshmive synojmë  të frymëzojmë  gratë e reja të mësojnë rrezikun e tyre për kancer të gjirit, të bisedojnë me mjekun  për rrezikun e tyre dhe të jetojnë një mënyrë jetese të shëndetshme të gjirit.

kanceri i gjirit

Kanceri i gjirit është kanceri më i zakonshëm tek grate .Edhe pse shumica e kancereve të gjirit diagnostikohen te gratë më të moshuara, në raste të rralla kanceri i gjirit prek gratë nën moshën 45 vjeç. Rreth 11% e të gjitha rasteve të kancerit të gjirit gjenden tek gratë më të reja se 45 vjeç. Kanceri i gjirit tek gratë e reja ka më shumë të ngjarë të jetë i trashëgueshëm sesa kanceri i gjirit tek gratë e moshuara dhe ka më shumë të ngjarë të gjendet në një fazë të mëvonshme, kur shpesh është më agresive dhe e vështirë për tu trajtuar.

Shumë gra të reja nuk e dinë rrezikun e tyre për kancer gjiri ose mënyra për të menaxhuar rrezikun . Ne jemi duke punuar për të mbyllur këtë boshllëk të njohurive për gratë e reja dhe mjekët  dhe fuqizimin e të dyve në përballimin e kësaj sëmundje.