MENU
klinika

Historia e Alenit

Përjashtohet nga shkolla, kishte një çrregullim

15.12.2019 - 14:07

Aleni lindi me një çrregullim të spektrit të alkoolit fetal (FASD).

Çrregullimet e spektrit të alkoolit fetar (FASD) janë një grup i kushteve që mund të ndodhin tek një person, nëna e të cilit ka pirë alkool gjatë shtatëzanisë. Këto efekte mund të përfshijnë probleme fizike dhe probleme me sjelljen dhe të mësuarit. Shpesh, një person me një FASD ka një përzierje të këtyre problemeve.

Aleni është një djalë i ri me një çrregullim të spektrit të alkoolit fetal (FASD) që jeton me prindërit e tij,

Ai u diagnostikua me një FASD në klasën e 8-të. Para se të diagnostikohej, ai luftoi dhe ishte keqdiagnostikuar me çrregullim të deficitit të vëmendjes / hiperaktivitetit (ADHD) në klasën e parë.

Ai gënjeu, mori gjëra në shkollë që nuk i përkisnin, dhe shumë herë ishte i shkëputur dhe shumë i irrituar.

Në klasën e 8-të, Aleni mori një thikë xhepi në shkollë dhe u pezullua. Më në fund Taylor u diagnostikua me një FASD pas shumë vizitash dhe trajtime tek mjekë të ndryshëm.

Kur lindi Aleni, nëna e tij i kishte thënë mjekut që kishte me varësi nga alkooli dhe pinte alkool ndërsa ishte shtatzënë me Alenin.

Ky informacion nga prindërit ishte i dobishëm për ta diagnostikuar përfundimisht me një FASD. Pas diagnozës, familja e Alenit më në fund u lidh me Organizatën Kombëtare mbi Sindromën e Alkoolit Fetal për të marrë ndihmë për djalin.

Disa nga sjelljet që Aleni ka luftuar përfshijnë vështirësi në mbajtjen e vëmendjes, pamundësinë për të planifikuar dhe menaxhuar kohën, aftësi të dobëta për zgjidhjen e problemeve, pamundësinë për të mësuar nga pasojat, shqetësimet shoqërore, ankthin dhe depresionin.

Kena , nëna e Alenit , shprehet se “në pamje të parë ai duket shumë normal , kështu që sjelljet e tij FASD shpesh keqkuptohen – duke shkaktuar tek ai ankth ekstrem dhe depresion.”

Pas një përpjekje të madhe dhe këmbëngulje nga Aleni dhe familja e tij, ai filloj të studiojë në një shkollë tregtare.

Aleni aktualisht punon si kujdestar kryesor në aeroport. Ai pëlqen të luajë dhe të shikojë basketboll, futboll , të lexojë dhe të kalojë kohë me familjen dhe të dashurën e tij.

Aleni shpreson të vazhdojë arsimimin e tij dhe ai po punon për të jetuar në mënyrë të pavarur.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Video-intervistë me farmaciste Suela Yllin

Barnat/ Si të mos biesh pre e shërbimit ilegal