MENU
klinika

Ky është shkaku!

Vështirësi me ushqyerjen me gji, mungesë menstruacionesh?

08.12.2019 - 16:36
  • Çfarë është sindroma Sheehan?

Sindroma Sheehan është një gjendje në të cilën gjakderdhja e rëndë gjatë ose menjëherë pas lindjes së fëmijës shkakton dëme në gjëndrën e hipofizës. Dëmtimi i indit të hipofizës mund të rezultojë në mangësi të hormonit të hipofizës (hipopituitarizëm) që kërkon zëvendësimin e gjithë jetës së hormonit.

  • Çfarë e shkakton sindromën Sheehan?

Gjatë shtatëzënësisë, një sasi e shtuar e estrogjenit të hormonit në trup shkakton një rritje në madhësinë e gjëndrës së hipofizës dhe vëllimin e gjakut që rrjedh përmes tij. Kjo e bën gjëndrrën e hipofizës më të ndjeshme ndaj dëmtimeve nga humbja e gjakut. Nëse shfaqen gjakderdhje të rënda gjatë ose menjëherë pas lindjes së fëmijës, do të ketë një rënie të papritur të furnizimit të gjakut në gjëndrën e hipofizës tashmë të prekshme. Kjo mund të shkaktojë vdekjen e indeve dhe humbjen pasuese të funksionit të hipofizës.

Zakonisht preket vetëm pjesa e përparme e gjëndrrës së hipofizës.

  • Hormonet e mëposhtme lëshohen nga hipofiza anteriore dhe mund të jenë të mangët në pacientët me sindromën Sheehan:

*Hormoni adrenokortikotrop (stimulon gjëndrat mbiveshkore për të sekretuar hormonet steroide siç është kortizoli);

*Hormoni i rritjes (rregullon rritjen, metabolizmin dhe përbërjen e trupit);

*Hormoni luteinizues dhe hormoni stimulues i folikulave (i njohur edhe si gonadotrofina, këto veprojnë në vezoret ose testet për të stimuluar prodhimin e hormonit seksual;

*Prolaktina (stimulon prodhimin e qumështit);

*Hormoni stimulues i tiroides (stimulon gjëndrën tiroide për të sekretuar hormonet tiroide).

  • Cilat janë shenjat dhe simptomat e sindromës Sheehan?

Në disa gra, sindroma Sheehan mund të shkaktojë shumë pak simptoma, nëse ka, tek të tjerët, simptomat mund të jenë jo specifike dhe mund të mos diagnostikohen nëse nuk testohen posaçërisht. Shumica e simptomave nuk do të jenë të dukshme menjëherë dhe mund të duhen muaj apo edhe vite për tu zhvilluar.

Më së shpeshti, gratë kanë vështirësi me ose nuk janë në gjendje të ushqejnë me gji (për shkak të mungesës së prolaktinës) dhe kanë menstruacione të rralla ose fare pas lindjes (për shkak të mungesës së gonadotrofinave). Pacienti gjithashtu mund të ndjehet i lodhur dhe të pësojë humbje peshe (për shkak të mungesës së hormoneve tiroide), humbje të flokëve pubik (për shkak të mungesës së hormoneve seksuale) dhe të ketë presion të ulët të gjakut (për shkak të mungesës së hormonit adrenokortikotrop).

  • Sa e zakonshme është sindroma Sheehan?

Sindroma Sheehan është e rrallë në vendet e zhvilluara ku kujdesi i përmirësuar i nënës zakonisht parandalon humbjen ekstreme të gjakut gjatë lindjes. Gjendja është ende e zakonshme në vendet në zhvillim ku gratë ende mund të gjakosin shumë gjatë lindjes.

  • A është trashëguar sindroma Sheehan?

Jo, sindroma e Sheehan nuk është e trashëguar; është e lidhur ekskluzivisht me shtatzëninë.

  • Si diagnostikohet sindroma Sheehan?

Diagnoza e sindromës Sheehan pjesërisht do të bazohet në historinë mjekësore të pacientit; në veçanti, nëse ka ndodhur ndonjë humbje gjaku gjatë lindjes, ose ndonjë ndërlikim tjetër në lidhje me lindjen e fëmijëve. Është gjithashtu e rëndësishme të vlerësohet nëse ka pasur vështirësi me ushqyerjen me gji ose mungesë të menstruacione pas lindjes, të cilat janë dy shenja të rëndësishme të sindromës Sheehan.

Testet e gjakut do të bëhen për të kontrolluar nivelin e hormonit të hipofizës. Një test i thjeshtë i gjakut mund të jetë i mjaftueshëm ose mund të bëhet një lloj testimi më i detajuar i quajtur ‘dinamik’. Ky lloj testimi përfshin kontrollimin e niveleve të hormonit para dhe pas stimulimit të gjëndrës së hipofizës për të vlerësuar se si funksionon hipofiza.

Skanime të tilla si tomografia e kompjuterizuar (CT) ose rezonanca magnetike (MRI) gjithashtu mund të kryhen për të hetuar madhësinë dhe strukturën e gjëndrës së hipofizës.

  • Si trajtohet sindroma Sheehan?

Sapo të konfirmohet diagnoza e sindromës Sheehan, trajtimi është zëvendësimi i përjetshëm i hormoneve që janë zbuluar të jenë të mangëta. Kjo mund të marrë formën e hidrokortizonit’ hidrokortizonit, tiroksinës, estrogjenit, hormonit të rritjes dhe më rrallë. Forma e saktë e trajtimit do të ndryshojë midis pacientëve në varësi të hormoneve që duhet të zëvendësohen.

foshnje
foshnje
  • A ka ndonjë efekt anësor në trajtim?

Nëse nivelet e gjakut të hormoneve monitorohen me kujdes, nuk duhet të ketë efekte anësore. Efektet anësore mund të ndodhin rrallë kur doza e trajtimit të hormoneve është shumë e lartë ose shumë e ulët dhe duhet të korrigjohet lehtësisht nga rregullimi i dozës së mjekimit përkatës. Pacientët duhet të diskutojnë çdo shqetësim me mjekun e tyre.

  • Cilat janë implikimet afatgjata të sindromës Sheehan?

Trajtimi i hormoneve është zakonisht afatgjatë dhe pacientët do të kërkojnë kontrolle të rregullta me mjekun. Nëse pacienti është duke marrë qetësues, ata duhet të jenë të vetëdijshëm për rregullat e ditës dhe të kryejnë një injeksion të hidrocortizonit urgjent, të cilin ata e dinë se si ta përdorin. Ata gjithashtu duhet ti trgojnë cdo mjeku që konsultohen që janë me ilaçe steroide.