MENU
klinika

Po luaja me vajzën time...

Vura re një shenjë të rrumbullakët në mes të syrit të saj

02.12.2019 - 14:31

Në prag të Krishtëlindjes, ndërsa burri im dhe unë po rregullonim dhuratat e minutës së fundit, vajza jonë 10-ditëshë ishte zgjuar.

Ndërsa kemi punuar dhe kemi luajtur me të porsalindurin, kemi vërejtur një pamje të rrumbullakët në mes të syrit të saj të djathtë. Burri im dhe unë jemi të dy infermierë, kështu që e dinim menjëherë se kishim zbuluar një katarakt.

Pediatri vlerësoi Hanan disa ditë më vonë dhe e referoi atë tek një okulist pediatrik, një mjek special i syve i cili konfirmoi diagnozën e një katarakti të lindur. Mjekët hoqën kataraktin e Hanës kur ishte gjashtë javëshe. Për shkak se ata hoqën lenten e syrit gjatë operacionit, vajza filloi të mbante një lente kontakti në syrin e djathtë kur ishte 8 javëshe.

Hana gjithashtu filloi terapinë “patch”. Kjo lloj terapie përfshinte vendosjen e një copë fashe mbi syrin e majtë, në mënyrë që të forconte syrin e djathtë.

infeksionet tek foshnjet-konica.al

Patching ndihmon për të trajnuar trurin për të dërguar sinjale në syrin e duhur për të përmirësuar shikimin.

kolana e librave

Kur Hana ishte 1 vjeç, ajo mori një infeksion në syrin e djathtë dhe gjendja e saj u përkeqësua. Ne ishim të shqetësuar pasi vajza nuk kishte progress si në zhvillim fizik ashtu edhe në atë vizual. Gjatë kësaj kohe të vështirë, ne ishim në kontakt me një mjeke tjetër. Ajo na informoi se diagnoza e kataraktës së Hanës do ta kualifikonte atë për shërbime perms një program jashtë shtetit. Hana filloi të merrte shërbime të ndërhyrjes dhe vizionit të zhvillimit përmes trajtimit Vision Impaired (VIPS). Kur Harper ishte rreth 19 muajsh, ajo u diagnostikua me glaukoma, e cila ndërlikon gjërat dhe do të kërkojë të paktën tre operacione të tjera.

Në të gjitha ndershmërinë, ka ditë të mira dhe ditë të këqija. Lufta e prindërve është e vërtetë – pasi të mësoni se si të vendosni një lentë kontakti në syrin e një foshnje për t’u përballur me një vogëlush të dobët që nuk dëshiron të veshë copëzën e fashës. Ne marrim pyetje të vazhdueshme nga vëllai i saj i cili pyes veten pse motra ka lindur me dëmtim të shikimit dhe nga të huajt që pyesin pse Hana është duke mbajtur një fashë në sy. Dhe pastaj ekziston barra e rritjes së kostove të kujdesit shëndetësor, sasinë e kohës së lirë ,të punës dhe shpenzimet e udhëtimit për trajtimet e specializuara pediatrike.

foshnje
foshnje

Pavarësisht gjithë kësaj, shpresa jonë është që do të ketë studime të vazhdueshme për kataraktet kongjenitale, të cilat mund të çojnë në përparime në trajtimet mjekësore. Ne gjithashtu shpresojmë për mbështetje të shtuar për programet që ndihmojnë fëmijët me dëmtim të shikimit, së bashku me trajnime të përshtatshme për mjekët e ndërhyrjes së hershme dhe shkollat.

Ne do të dëshironim ta përfundojmë këtë histori duke ju treguar për Hanën. Ajo është një fëmijë i dobët. Vizioni i saj është një betejë e vazhdueshme për të arritur potencialin më të mirë vizual.

Me mbështetjen e kujdesshme nga familja dhe miqtë tanë, ekipi mjekësor, ndërhyrja e hershme, terapi patch, medikamentet, bekimet e Zotit, konsistenca dhe rutinat në shtëpi, Hana ka arritur të jetë një vajzë e ëmbël, sociale, e pavarur dhe frymëzuese.