MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Zgjedhjet e dhjetorit, vendimtare për Britaninë

03.12.2019 - 14:50

Me më pak se dy javë para zgjedhjeve britanike që do të zgjidhin përfundimisht çështjen e anëtarësimit në Bashkimin Evropian, ankthi po rritet kudo.

Me sondazhet që tregojnë një fitore të qartë për konservatorët e Boris Johnson, shumë financues dhe komentues të mediave kanë filluar të shqetësohen përsëri për një marrëveshje kaotike të Brexit.

Kjo do të dëmtonte jo vetëm Mbretërinë e Bashkuar, por edhe pjesën tjetër të Evropës, e cila eksporton pothuajse dy herë më shumë në Mbretërinë e Bashkuar sesa në Kinë. Të tjerë akoma kanë frikë nga Jeremy Corbyn, i prirur për rinacionalizimin e industrive, ringjalljen e luftës së klasave të viteve 1970 dhe shkatërrimin e NATO-s.

Të dyja këto ankthe janë të pajustifikuara.

Frika tani ka të bëjë me një lloj të ri të krizës “pa marrëveshje”, që buron nga shqetësimet në lidhje me periudhën e tranzicionit pas Brexitit, kur Mbretëria e Bashkuar do të ruajë përfitimet dhe detyrimet e anëtarësimit në BE, por do të jetë zyrtarisht jashtë BE.

Marrëveshja e tërheqjes e nënshkruar në tetor parashikon një periudhë tranzicioni deri në fund të vitit 2020, me një zgjatje të mundshme për dy vjet të tjera. Kjo nuk do të ndodhë: asnjë dy ekonomi të mëdha nuk kanë negociuar kurrë një marrëveshje tregtare në më pak se 3-4 vjet.

Frika të tilla janë të pabaza. Johnson premtoi që do të largohej nga BE deri më 31 tetor.

kolana e librave

Nga një këndvështrim ekonomik, “karriera e Johnson mbështetet në marrëzi të rastësishme”.

Nëse Johnson rizgjidhet, cili do të jetë interesi i tij ekonomik? Prioriteti i tij kryesor do të jetë të tregojë se “marrëveshja fantastike e Brexit” ka bërë që BE-ja të largohet “pa dhimbje” dhe të stimulojë rritjen ekonomike.

Po interesat politike? Deri më tani në karrierën e tij të shkurtër si kryeministër, çelësi i strategjisë së tij elektorale ka qenë të tejkalojë Partinë Brexit të Nigel Farage. Për të arritur këto synime kërkohej që ai të refuzonte çdo mundësi të zgjatjes së tranzicionit pas Brexitit.

Përfundimi është se marrëdhëniet ekonomike në Mbretërinë e Bashkuar-BE do të mbeten pothuajse të pandryshuara për një periudhë të gjatë, çfarëdo që të ndodhë në zgjedhjet e këtij muaji.

Nëse Johnson humbet, Brexit do të vonohet dhe ndoshta do të anulohet.

Në rast se Johnson fiton, Brexit do të vazhdojë dhe do t’i shkaktojë Britanisë një dëm afatgjatë. Por, për një vit ose dy, nuk duhet të shqetësohemi kaq shumë.

Nga Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”